Римските терми се рушат

Мисия Варна

29-05-2012, 20:22

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

ВИДЕО: Свлачището в източната част на Римските терми под ул. "Кап. I ранг Добрев" се е активирало и след големия дъжд в понеделник е паднал един от античните зидове.

Безхаберие, бюрокрация и природни бедствия.

Това е рецептата, по която се рушат Римските терми във Варна, оцелели 18 века и превърнали се в един от символите на града.

Свлачището в южната част на археологическия резерват се е активирало и след големия дъжд в понеделник е паднала южната стена на баните. Металната ограда на руините откъм ул. „Кап. I ранг Добрев“ се крепи на един болт и буквално виси във въздуха. На практика сега уникалният обект не е защитен от вандали и иманяри и те могат да проникнат вътре още тази нощ.

Римският градеж под оградата започнал да се руши още на Цветница.

Уредничката Анна Хараламбиева алармирала веднага шефа си Валентин Плетньов и кмета на града. Писмото й явно се загубило по етажите, защото на 17 май 2012 Хараламбиева пише на кмета пак: „Повече от месец откакто се срути стената частично. Преди 2 дни паднаха и последните камъни. Държат се само трите решетки от оградата. Те могат да бъдат откраднати. Достъпът на обекта откъм улицата е открит и... От улицата-свлачище вече пострада римската тоалетна в обекта и е затворена за дълги години....“.

Вчера след напоителния 10-часов дъжд улица „Кап. I ранг Добрев“ буквално „влиза“ в термите и на алеите на резервата се изсипват камъни, кал и.... празни хартиени торби от цимент, с които уж оградата била укрепена преди две години.

„Тогава наеха фирма, платиха й 2500 лева, които бяха отпуснати след голямо ходене по мъките от наша страна“, обяснява Ирина Панкова, която живее на фаталната миниатюрна уличка в Гръцката махала. Тя припомня, че тогава в тротоара зейна кратер, който погълна автомобил. Панкова също пострадала – счупила ръката си в опит да заобиколи ямата една вечер на влизане у дома.

Според Хараламбиева свлачището се събудило след като два тежки камиона с декори и озвучителна техника спрели на нестабилната улица въпреки забраната от там да преминават каквито и да е превозни средства. ТИР-овете били тук заради 2 концерта от програмата на фестивала "Варненско лято". Единият от камионите направил завой и ударил решетката. „То е насип и ще продължава да пада“, цитира специалистите уредничката. Тяхното становище е залегнало в проекта за укрепване на стената, изчислено на 15 хил. лева.

“Написах докладна, но отговорът беше, че музеят пак няма пари. Аз им предложих вариант да изплатим ремонта от нашите приходи, защото Римски терми имат приходи от над 30 000 лева всяка година. И тези пари не зная къде отиват. В добри сезони имаме и по 40 000, 42 000 даже“, пресмята Хараламбиева, която на практика сама поддържа уникалния исторически обект – продава билетчета, води екскурзии на 3 езика, подготвя рекламни материали, чисти тоалетните, поддържа градината...



"Колко пъти сме предупреждавали, че е опасно - тук тичат деца, играят с топка, а улицата си пропада. А през лятото много често туристите вместо да обикалят между руините, се събират отвън точно в тази част, за да изслушат беседата. Подпират се на същата тази ограда", допълва и Ирина Панкова.