Златна реколта във Варненско, вещае специалист

Мисия Варна

29-05-2012, 12:38

Снимка:

АРХИВ

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

Богата реколта и богати фермери ще има през тази година в региона

Дъждът, който се изсипа над Варненска област през последните дни, е мехлем за реколтата.

Това е златният за годината дъжд, който дава благодат и висока реколта. Това съобщи за ВарнаУтре.бг шефът на Областната дирекция по земеделие и гори във Варна инж. Георги Балтаджиев. Разликата между засетите култури във Варненска област и останалите райони в страната е, че над първите не са се изсипали градушки и силни порои. 

"Дъждът при нас беше продължителен, но по-слаб и влияе благоприятно на всички земеделски култури." Това е причината Балтаджиев да предрича по-добра реколта през тази година и по-богати фермери. Около 2,5 млн. са обработваемите площи във Варненско. Дъждът ще повлияе добре както върху пшеницата, така и върху царевицата, слънчогледа, овошките и гроздето. 

Не толкова положително обаче се изказват специалисти от други райони на страната, където дъждовете и градушките са били по-интензивни. В много региони валежите са унищожили голяма част от селскостопанската реколта, като най-засегнати са плодовете и зеленчуците. Производители в Пловдивско и Русенско се жалват от масово изгнила реколта заради влагата. Дъждът е полезен, но не в такива големи количества, каквито паднаха през последните дни, издават специалисти, които се страхуват от слаба реколта.