Почти 30 хиляди фирми са изчезнали само за няколко месеца

Новините

29-05-2012, 06:32

Снимка:

Дарик

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

От януари насам заетостта продължава да пада, а закритите работни места от началото на кризата вече гонят 450 хил.

Лошата бизнес среда и недалновидната правителствена политика оказват пагубно влияние върху фирмите у нас

и само за последните няколко месеца са закрити над 50 000 работни места, а 27 000 малки и средни предприятия са преустановили дейността си. Това съобщи изпълнителният председател на БСК Божидар Данев на среща с икономическия министър Делян Добрев, цитиран днес в публикация на в. „Сега”. От януари насам заетостта продължава да пада, а закритите работни места от началото на кризата вече гонят 450 хил. Според Данев икономическият министър трябва да проявява по-твърда позиция пред колегите си и така да защитава фирмите.

На срещата с Добрев бизнесът е поискал и по-прости и ясни процедури по програма "Конкурентоспособност". Според председателя на Управителния съвет на БСК Сашо Дончев като цяло държавата допуска две основни грешки, които пречат на усвояването на средства от европейските фондове- че не се разговаря с бизнеса на етап планиране и че гледаме какво правят другите страни, без да отчитаме националната специфика", заяви Дончев. Според него е нужно сериозно да се облекчат тежките и бавни административни процедури, придружени от огромна по обем документация, и много излишни срещи с администрацията, което е предпоставка за корупция.

Разведряване на икономическата обстановка през май отчита НСИ. В търговията на дребно оценката на мениджърите за положението и перспективите пред предприятията силно е скочила, докато в индустрията все още са твърде сдържани оптимисти. Основен проблем за фирмите в България и този месец е несигурната икономическа среда.