Българският Лувър отваря догодина с 25 зали за изкуство

Новините

28-05-2012, 08:30

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Във вътрешния двор ще бъде разположена скулптурна експозиция, ще има и водно огледало, заобиколено от ниска растителност.

След като проектът за т.нар. български Лувър бе замразен заради липсата на пари,

държавата все пак намери начин да го финансира, пише в своя публикация в. „Сега”. Нужните 21.6 млн. лв. ще бъдат осигурени от програма "Регионално развитие". Така новият Национален музеен комплекс ще отвори врати след една година. С тези пари ще бъде обновена сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство, която от години плаче за ремонт. Същото е предвидено и за намиращите се в близост сгради на бившия Технически университет и пространството на вътрешния двор.

Според документацията на поръчката музейният комплекс ще бъде разположен на няколко етажа с 25 зали, като влизането в него ще бъде чрез специален пропускателен режим. На първия етаж освен гише информация, гардероб, каса и обществена тоалетна, ще има и магазин за сувенири. На етажа ще има и 4 зали за скулптура. Вторият етаж ще има 5 малки експозиционни зали и още шест - предвидени за живопис и графика. Третото ниво ще бъде по-скромно откъм зали и ще разполага само с три. За сметка на това обаче там ще има административна част с 15 офиса и 20 работни помещения за работниците и кураторите. Ще има и конферентна зала, кухня и помещение за освежаване на картините. Един етаж по-нагоре пък ще има самостоятелна изложбена зала, стая за куратори и други 6 зали. На последния пети етаж няма да има изложбени помещения.

Броят на посетителите ще бъде ограничен и няма да се допускат повече от 300 души на етаж. Подобно на френския, така и българският Лувър ще разполага с вътрешен двор. Там ще бъде разположена скулптурна експозиция, ще има и водно огледало, заобиколено от ниска растителност.