Гриша Ганчев няма право на това

Спорт

27-05-2012, 20:34

Снимка:

sportline.bg

Автор:

Владимир Зарков

Всичко от Автора

След 220 милиона наляти във футбола и спорта, ловешкият бизнесмен е пред съдбовно решение

Гриша Ганчев се оттегля от Литекс, обяви финансовият директор на шампионите Величко Дихонов в сряда.

Подтисната София си отдъхна - край на селското футболно иго. Поне на това откъм Ловеч. Десетки ръчички запляскаха радостно - край на тези дето объркваха пасиансите, край на клуба, писал съвременната ни футболна история наравно с ЦСКА и Левски. Нещо, което никога не се е отдавало на нито един друг отбор у нас! Освен може би на довоенна Славия.

Извън комплексарските емоции, българският футбол, българският спорт, би трябвало да са в шок от решението на Гриша Ганчев. В крайна сметка това е човек, който е налял за 20 години близо 220 милиона лева в родния спорт! 90 процента от тези дето днес се радват на мъките на Ганчев, не могат да напишат без грешка тази цифра! И никога не биха си и помислили да инвестират не 220 милиона, а 22 лева в спорта, да ги извадят от джоба си, да се лишат от нещо. Представяте ли си от колко неща се е лишил в живота си Гриша Ганчев, за да отдели тези 220 милиона? И колко народ е живял покрай тях? Само във футбола инвестицията е за над 180 милиона. На практика "А" група е съществувала две години само и единствено заради ловешкият олигарх! Две от Васил Божков, три от Майкъл Чорни, една от Георги Илиев. Добри или лоши, но това са хората, които спасиха българския спорт! Те си дадоха парите, те си начешаха крастата да са шампиони. Но докато се чешеха, даваха хляб на хиляди! Затова оттеглянето на който и да е от тези бизнесмени от спорта, трябва да се приема като нещо ужасяващо. Без Гриша Ганчев не за Литекс, а за българския футбол се задава онова, което изпитва ЦСКА без Васил Божков! 

Точно затова в този момент Гриша Ганчев няма право да се оттегли. Без него Любо Пенев нямаше да е национален треньор. Без него Христо Стоичков (извинявам се, че споменавам името му - той си знае) нямаше да припознае България отново като своя родина. Без него България днес нямаше да има национален отбор! Та вижте ги тези, които излязоха в Амстердам - Бодуров, Миланов, звездата Манолев, капитанът Попов, резервата Занев, това е контролния пакет акции на държавния ни тим. И той има такива акции заради Гриша Ганчев! В името на тези момчета, които се съгласиха заради ловешкият бизнесмен да се борят със съдбата си на отритнати, днес той няма право да зачеркне всичко. Защото без него, щяха да са никой. Не е високопарно, а реално. Знам колко милиони пъти Ивелин е написал в тетрадката си "аз повече няма да излизам след 10", знам защо Манолев и Занев ходеха с голи глави, знам как се появи Жоро Миланов. Знам как от химера "Академия Литекс" се превърна в най-добре работещата не футболна, а въобще фабрика у нас. Знам и защо сега Кирил Домусчиев бърза да направи същата в Разград.

Споменах "Академия Литекс". Това е най-голямото нещо, заради което Гриша Ганчев няма право да каже "баста". Да, синът му има проблеми, но още над 100 негови синове, ще имат далеч по-големи лични драми, ако утре се окаже, че човекът, на който са вярвали, човекът заради който са в Ловеч, хвърля кърпата. Юношите на 4-кратните шампиони са лидери навсякъде, печелят купи, вярват в това нещо "Литекс". Защото са видяли, че работи. Знаят, че ако са далеч от наркотиците и кръчмите, ако играят и мислят за футбол, ще имат съдбата на Светослав Тодоров, на Иван Бандаловски, на Ивелин Попов, на Станислав Манолев, на Георги Миланов. Всички те дойдоха в Ловеч невръстни и след това станаха звезди. Не у нас, а навън. И утре при тези момчета трябва да влезе Ферарио Спасов и да им каже: "Бяхме до тук". Тъпо е! Тъжно е! Точно защото отдавна познавам Гриша Ганчев вярвам, че на Феро няма да му се наложи да отрони това. Бизнесменът и преди е мислел да се оттегли. Дори го е правел. Но е било за кратко. Още на втората седмица идваше да се крие в храстите, за да гледа тренировките след драмата "Видзев". Сигурен съм, че така ще е и през лятото. Все ще намери начин откъде да следи как близнаците Миланови, как Страхил Попов, как Сашо Цветков, как Никола Колев, продължават да се трудят. Защото Ганчев направи най-важното, осигури на Ловеч бъдеще. Няма друг отбор в света, който след като обяви рестриктивни мерки, който след оттеглянето на основния спонсор да остане да се оправя с...14 национали! 2 мъжки, 4 младежки, 10 юношески...

През годините Гриша Ганчев учеше на занаята "футболен собственик" десетки побратими. Учеше ги с действията си. Ако има нещо хубаво в отказа му догодина да е част от битката за титлата, това е, че с този си ход бизнесменът показва колко бутафорна е тя. 4 титли, 4 купи, една Суперкупа, 70 мача в Европа! Това на Ганчев не може да го отнеме никой. Но и това не е всичко. Затова и футболните олигарси е време да спрат да водят борба с цената на всичко. Така ходът на Ганчев може да се превърне в поредния му революционен във футбола. Спира парите за Европа, за да ги инвестира там, където ще излезе нещо за Европа - в школата. Все пак 220 милиона инвестиция са достатъчни. И са много повече, чудовищно повече от онези 200 000, заради които е цялата патаклама около Ганчев.