Как Домусчиев унижи ЦСКА и Левски

Спорт

23-05-2012, 08:57

Снимка:

sportline.bg

Автор:

Владимир Методиев

Всичко от Автора

Феновете на Лудогорец си купиха място в историята не с билет за 1000 лева, с такъв за 1 500 000 лева

Българският футбол вече има своя нов национален празник.

Отминалата неделя в Делиормана даде да се разбере, че той е жив, че той е безсмъртен. Футболът ни отново е феномен. Най-големият, най-великият. Единственият в тази държава, който може да накара някой да извади 1000 лева за вход! Това е наистина уникално! Никой и никога в тази държавица не беше вадил 1000 лева, за да влезе да гледа каквото и да било. Няма значение, че от тук са минали всички от "Металика" до Цеца Величкович. Играли са всички от Гулит до Шевченко. Гостували са всички от Милан до Барселона. Но за първи път 35 души извадиха по 1000 лева, за да отидат на футболен мач.

Някой ще каже - комплексарщина. Не - просто така е в Европа. Големите ложи на великите отбори се пълнят нетолкова от страст на бизнесмените към футбола, колкото заради възможността да срещнеш там този или онзи, на който през седмицата телефонът е все изключен. Сега някои извадиха 1000 лева заради възможността да са 90 минути на една ръка разстояние от Бойко Борисов. И цената си струва. Защото пътят през футбола до сърцето на премиера е най-краткия. И със сигурност най-евтиния. Знаете ли колко струва на някой предприемач от Шумен да срещне премиера? Първо това е почти невъзможно. И второ само 5-те пътувания до София, пътните разходи, дневните и хотела правят 2000 лева! Ако трябва да минеш и през някой бюрократ, работещ под масата, работата става дявол на магаре. Като магарето винаги си ти. А в сряда 1000 лева ти гарантират 90 минути до Борисов. Това трябва да проумеят футболните олигарси. Те са факторите, които в огромна степен движат бизнеса в България. И да седиш до тях два часа струва пари. Страшно много пари. И побратимите на Домусчиев имат право да искат тези пари, защото предлагат нещо, което никой друг не е в състояние да даде. Дават достъп до хората, от които зависи бъдещето на държавата.

А защо имат право показва всичко случващо се в Разград. За първи път един клуб у нас работи на пазарни принципи. Затова и нещата му вървят добре. За 12-те домакински мача на Лудогорец (първите три на Лудогорец бяха в Каварна), в клубната каса ще влязат над 1 500 000 лева! Това е наистина феноменално. Та Литекс толкова не е събрал за всичките си домакински срещи този век, барабар с тези в евротурнирите! Като култивиран на запад бизнесмен, Домусчиев кривна единствено в това, в копирането на модела "Литекс" - отказа зрелищата на "Лудогорец Арена" да са безплатни. Нещо повече, най-скъпите билети в "А" група се продават в Разград! Много хора нямат обяснение защо разградчани плащат по 10 лева, по 20, по 50 за малката ложа, за да гледат футбол наживо. Отговорът е елементарен - защото виждат къде отиват парите им. Кирил Домусчиев обеща, че всяка стотинка дадена за билет ще се инвестира в детско-юношеската школа на клуба. Благодарение на личната лоялност на бизнесмена към неговата идея, разградчани осъзнаха, че идвайки на стадиона, всъщност инвестират в бъдещето на децата си, в просперитета на града си. Нещо, което в Ловеч така и не успяха да култивират в публиката. И затова вече 10 години нито веднъж не са си напълнили стадиона.

За разлика от Ловеч, в Разград феноменът е налице. За първи път един град инвестира 1 500 000 лева в своя отбор. За първи път у нас феновете виждат как с парите им се изгражда най-модерната база за подрастващи. За първи път може би в света един 30-хиляден град печели от билети повече, отколкото двата гранда от двумилионната столицата (Левски и ЦСКА) взети заедно. Това е все едно Киево да бие по приходи Лацио и Рома!? Това е лудост. Но това е и присъда срещу Гиговщината в родния футбол. Неслучайно лично Бойко Борисов я заклейми, давайки за пример Кирил Домусчиев. Бизнесменът показа в Делиормана какво трябва да правят тези като него в столицата. Стягаш силен отбор, гониш високи цели, инвестираш в база и срещу тези удобства искаш адекватна цена. И българският фен е готов да я плати, стига да знае, че ще види Марселиньо, Бадема и Иван Стоянов, че ще му доставят удоволствието да бие наживо Левски, Локо, ЦСКА...Всезнайковците от породата на Гърнетата все пърпорят, че не може билетът за кино да 15 лева, а за футболен мач - 5. Може, когато на "Армията" седалката ти пада, когато в "Надежда" отиването по малка нужда зад сектор "А" ти гарантира срещи с животни, непознати дори на професор Берон. Няма как в София олигарсите да протягат ръка като улични просяци към държавата, когато в същото време харчат по 10 000 лева в "Найт Флайт". Няма как и феновете да се вържат на хленчовете им. Не и когато са видяли какво е направил Кирил Домусчиев в Разград. Там стадионът още не беше договорен с общината, когато босът започна ремонт за милиони. Защото го беше срам да посреща отборите в "А" група на развалината, която представляваше  стадион "Лудогорец". Днес, когато стадионът вече е Арена, всеки фен в Делиормана иска да дойде и да стане част от историята. Всъщност самите запалянковци написаха тази история заедно с футболистите на Ивайло Петев. Написаха я и я подписаха с 1 500 000 лева!