Варна 2010 излиза срещу Одеса в зала Христо Борисов

Спорт

17-05-2012, 15:41

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Ивайло Борисов

Всичко от Автора

Легендата от Uriah Heep Джон Лоутън се очаква да даде началният удар на първата баскетболната среща в инвалидни колички между тимовете за хора с увреждания (Видео)

Легендата от Uriah Heep Джон Лоутън се очаква да даде началният удар на първата баскетболната среща в инвалидни колички между тимовете за хора с увреждания Варна 2010 и Одеса.

Двубоят ще е в събота от 17 ч. в зала „Христо Борисов” в морската столица. Присъствието на звездата е осигурено от шефа на грандхотел Варна Иван Портних, който е и основен благодетел на местния тим. 
„Разбрахме се с половин дума”, това каза председателят на „Варна 2010” Жельо Желев. „Искаме да му благодарим на г-н Портних, който е голям човек и е в основата на съществуването на нашия клуб. Ние бяхме, като едно семейство без жилище преди да се срещнем с г-н Портних. Осигури ни залите за баскетбол и тенис на маса. Ще направим и зала за стрелба!”, каза Желев.
Той добави, че тепърва баскетболът в инвалидни колички набира сили у нас.
„Има клуб в София, но ги бихме 3 пъти и не ни е интересно да играем с тях. Тренираме от година и затова с тима от побратимения на Варна град идва навреме. Ще върнем визитата, в Одеса ще има още клубове от Литва и Беларус. За нашия спорт мога да кажа, че е популярен навсякъде, извън България. Бях в Истанбул за европейско на 8-те най-добри отбори на континента. Играчите там вземат заплати от порядъка на 10 000 – 15 000 евро. Но пък и вкарват по 16 тройки на мач”, добави Жельо Желев, който се похвали, че вече 17 състезатели (между 18 и 59 ж.) са картотекирани във Варна 2010, от които 4 жени.
Той се надява варненци да дойдат и подкрепят отбора си. Със сигурност на линия ще е агитката на футболния Черно море.
Шефът на гостите от Одеса Олег Прохоров добави: „Доскоро работехме с варненския клуб Икар и много се радвам, че има нов клуб. Нашата мечта е такива да има в целия Черноморски регион. Баскетболът за хора с увреждания е много важен, за да се чувстват пълноценно! А намесата на г-н Портних я видях за няколкото дни, откакто сме тук. Той всячески ни съдейства.”
Треньорът на Варна 2010 Гани Василев допълни думите на украинския си колега: „Хората с увреждания трябва да спортуват, за да не се чувстват „встрани” от обществото. Именно спортът ги прави по-приспособими, кара ги да преследват цели, да ги постигат и да се чувстват пълноценно!”

Тренировка на "Варна 2010" снимки!