10 зали със средновековна експозиция откриват в РИМ - Варна

Мисия Варна

17-05-2012, 13:00

Снимка:

Архив

Автор:

Виктор Чудинов

Всичко от Автора

Сред многото промени на обновения регионален исторически музей, е и откриването на средновековната експозиция, която беше затворена от 2004-та

Десет зали със средновековна експозиция ще открие РИМ-Варна утре. В тях ще бъде представена експозиция обхващаща периодите на двете български царства и османското владичество.

Сред изложените експонати ще могат да бъдат видени находки от езически и раннохристиянски некрополи, религиозни артефакти, инструменти. Особен акцент е и лодката-еднодръвка, която показва развитието на риболов по крайбрежието. 

В отделна зала е представено оръжие с различна принадлежност - от раннобългарска и печенежка до снаряжение от похода на Владислав III Ягело и Янош Хуняди през 1444.Има и витрина посветена на елементи от викингско въоръжение по нашите земи.
Представен е и модела на крепостта Кастрици, която е била тясно вързана с Варна през XIVв. 

В музея е изложена най-богатата сбирка от средновековни накити и съкровища в България. Тя се помещава в цели две зали и включва над 100 накита от злато, сребро или сребро с позлата. Сред тях има диадеми, пръстени, обици, коланни апликации.

Освен средновековната експозиция, която беше затворена от 2004-та, промяна са претърпели и останалите части от музея. Реновирана и пренаредена е и експозицията "Праистория", така че да използва по-рационално изложбената площ и да представя експонатите в правилния им хронологичен ред.

Изключение са залите посветени на  находките от Варненския халколитен некропол, където подредбата е на колекционен принцип. За известният гроб 43 е изработена нова витрина, а са изложени и предмети от богатите символични гробове 2,3,4 и 36.


За първи път пред варненска публика е изложено и съкровището от с. Янково от средната бронзова епоха. 

Цялата експозиция на музея е пренаредена така че да представи по-ясен тематичен разказ, с обособени теми за всеки период. Основно внимание е обърнато на достъпността на предметите и лесната разбираемост.

При Античната експозиция има нова зала посветена на римската религия, а останалите зали са пренаредени, така че да представят по-добър разказ.  След като премине през цялата експозиция посещението клуминира в съкровищницата, където са събрани предмети от благородни метали от цялата Античност.

Ремонта на РИМ- Варна включваше пребоядисване и пренареждане на предметите, смяна на дограмите, боядисване и климатизиране на залите и улесняване на достъпа за хора  с увреждания. Голяма част от бщджета е отишла и за закупуване на нови, по-удобни за посетителите витрини.

Цената на билетите остава същата както и предни години - 2 лв за учащи, 5 лв за човек в група и 10 за индивидуален посетител. ВарнаУтре.бг припомня, че от 26-ти в музея ще гостува и Панагюрското златно съкровище.

По случай Деня на музеите, на 18--ти май, петък, входа ще бъде свободен.