Учени докладват за праисторията на Черноморския регион

Мисия Варна

16-05-2012, 15:58

Снимка:

Виктор Чудинов

Автор:

Виктор Чудинов

Всичко от Автора

Интересът към праисторията на Черноморския регион е все по-голям от страна на чуждестранните археолози. Учени от 11 държави ще вземат участие в започващия днес симпозиум „Черноморското пространство от неолита до ранната желязна епоха (6000 - 600 г. пр. Хр.). Културни взаимовръзки в Циркумпонтийската зона и контакти със съседните й райони)“

70 учени от 11 страни ще представят доклади на международния Хумболтов симпозиум на тема „Черноморското пространство от неолита до ранната желязна епоха (6000 - 600 г. пр. Хр.). Културни взаимовръзки в Циркумпонтийската зона и контакти със съседните й райони)“, който започва днес във Варна.

Интересът към праисторията на региона на Черно море е все по-голям сред чуждестранните археолози. Заинтересовани от темата са учени от Германия, Белгия, Украйна и дори Великобритания.

Сред акцентите на форума ще бъдат докладите за солниците край Девня. Според учените те могат да се окажат изключително важи за развитието на цивилизацията в региона и да обяснят голямото богатство на варненският халколитен некропол.

Това е третия от серия симпозиуми. Предните два бяха в Тбилиси и Кишинев. Събитието е финансирано с  помощта на фондация Александър фон Хумболт, Бон, Германия.