Бум на делата за дългове между фирмите

Новините

16-05-2012, 07:37

Снимка:

добричнюз

Автор:

монитор

Всичко от Автора

Българския бизнес масово закъснява с плащанията си към доставчици и контрагенти

В България всеки втори предприемач не погасява борчовете си към контрагенти в договорения срок

и затова най-много изпълнителни дела се водят заради междуфирмена задлъжнялост, пише„Монитор“  като се позовава на частни съдебни изпълнители. След това са делата срещу длъжници на банки.Вземанията  срещу физически лица произтичат от необслужване на потребителски кредити, кредитни карти, задължения към монополисти - Топлофикация, ВиК, електроразпределителни дружества и други.

 

Мобилните компании и фирмите за комунални услуги – парно, ток, вода, за разлика от банките не могат да стигнат до съдебен изпълнител веднага, винаги първо трябва да е уведомен длъжникът за тяхната претенция и той да се е съгласил с нея, като не я е оспорил пред съда. При малките задължения винаги е по-добре за хората да си ги платят, а не да чакат съдебното изпълнение, защото дългът се увеличава в пъти със съдебните такси, лихви, адвокатски възнаграждения, накрая и таксите на съдебния изпълнител.

 

Съществува заблуда, че огромен брой ипотекирани имоти са изнесени на публична продан, това не е така. Ипотечните кредити са едва няколко процента от общия брой кредити на банките и това може да се види от статистиката на БНБ. А и българинът е силно привързан към жилището си и прави всичко възможно да си погасява задълженията за него, така че реално от общия брой изпълнителни дела процентът е нищожен.