Транстриумф: Липсата на ясна политика може да лиши Варна от европари за траспорт

Мисия Варна

15-05-2012, 10:06

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Според "Транстриумф холдинг" разнопосочното и неадекватно говорене по темата е безотговорно, а липсата на ясна управленска политика може да лиши града ни от европарите за устойчив транспорт

В писмо до медиите изпълнителният директор на „Транстриумф холдинг” изрази позицията, че липсата на ясна управленска политика може да лиши Варна от европейските средства за устойчив градски транспорт.

Поводът за писмото е изказването на шефа на общинската дирекция „Международно сътрудничество, проекти и програми" Петър Радушев, че закупуването на частния превозвач от общинското дружество "Градски транспорт" не е задължително. От фирмата-превозвач смятат, че разнопосочното и неадекватно говорене по темата е безотговорно.

Екипът на "Транстриумф холдинг"  припомня, че изготвената експертиза по проекта показа, че „Градски транспорт“ не е в състояние да поеме самостоятелно обсужването на всички линии на територията на община Варна.

Според писмото това е наложило търсенето на вариант, който едновременно да удовлетворява изискването на ЕС за възлагане на превозите на вътрешен оператор – фирма, подчинена на общината, така и да елиминира всякакви съдебни спорове и претенции по организацията и възлагането на транспорта във Варна.

Същата експертната оценка отчете потенциала на "Транстриумф", както и реализираните в 21-годишната история на фирмата инвестиции за милиони евро в модерни и нови превозни средства, материална база и специализиран персонал. В резултат на това се стигна до решение на Общинския съвет за възлагане на "Градски транспорт" да извърши всички необходими правни и фактически действия за изкупуване на "Транстриумф холдинг".