Неделя със средновековни сладки

Архив Варна

13-05-2012, 12:00

Снимка:

fatherdavidbirdosb.blogspot.com

Автор:

ВИКТОР ЧУДИНОВ

Всичко от Автора

Ако се чудите какви сладки да сготвите днес - ВарнаУтре.бг ви предлага две средновековни рецепти от 12-ти век. 

След като преди време ВарнаУтре.бг представи седмица на средновековната кухня, днес ще се върнем към време оно с рецепти за сладки. 

През средните векове се е вярвало, че храната, освен всичко друго, има и лечебни свойства. Особено важен елемент в това са подправките, които имали различни свойства.  Рецептите, които ще представим днес са характерни с това, че повдигат настроението и действат като афродизиак.  

Източникът на днешните сладости е св. Хилдегард фон Бинген. Тя е живяла през 12-ти век и е била един изключителен за времето си човек. Има написани книги за музика, готвене, философия, медицина.  Освен това е и първият човек описал женския оргазъм, но това е една друга тема. Ето и рецептите:

„Весели“ бисквитки 

Настъргано индийско орехче – 45 г. 
Настъргана  канела – 45 г 
Смлян карамфил – 10 г 
Пшенично брашно – 1000 г 
Кафява захар – 300 г
Краве масло . 300 г. 
Яйца – 4 бр. 

През средновековието не са имали познатите ни днес фино-смляни съставки. За по-автентично усещане препоръчваме да вземете цяло индийско орехче и канела на пръчки.  Индийското орехче може да се настърже с обикновено кухненско ренде, а канелата – с нож.

Смесете подправките с брашното. Разбийте яйцата, след което омесете гъсто тесто.  Добре е то да престои на студено за една нощ.
Тестото се разточва и нарязва на малки бисквити и се изпича за 5 до 8 мин при 180 гр. 

Според св. Хилдегард  тези бисквитки „ще смирят огорчението на сърцето и духа, притъпените сетива ще се разтворят, духът ще стане весел и всички вредни сокове ще намалеят.” 

Сладки топчета от фурми
Продукти: 

1 шепа фурми, без костилки 
сокът на 1 лимон 
2 с.л. бадеми (смляни) 
2 с..л. бадеми (счукани) 
2 с.л. сладко от дюли 
1 ч.л. кора на лимон 
щипка настърган пресен джинджифил 
листа от бадеми 
сусам 


Фурмите се нарязват наситно и се оставят да престоят в лимоновия сок за няколко часа.  Прибавят се бадемите, сладкото, кората от лимона и настъргания джинджифил.  От сместа се правят топчета, които се увиват в бадемовите листа и после се овалват в сусам.