"Чигот" с награда на Уикенд туризъм

Мисия Варна

11-05-2012, 17:36

Снимка:

Васил Василев

Автор:

ВИКТОР ЧУДИНОВ

Всичко от Автора

Варненското сдружение за исторически възстановки получи наградата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по време на осмото туристическо изложение Уикенд туризъм

Варненското сдружение за исторически възстановки "Чигот" взе наградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на осмото издание на туристическото изложение Уикенд туризъм в Русе.

Те спечелиха овациите и одобрението на публиката с демонстрациите си на автентични оръжия, брони, дрехи и бит от периода XII- XV-ти век.  

"Работата ни е много интересна и ни води на най-различни места из страната.  В някои отношения знаем повече за живота на средновековните хора – за това как точно са ползвали предметите от бита от много историци“, разказа Теодор Бандармалиев от сдружението пред ВарнаУтре.бг

"Бихме се радвали на повече контакти с академичните среди. Въпреки че това, което правим е строго научно издържано, не всички организации в България са толкова стриктни и заради това учените подхождат с недоверие. В други държави взаимодействието между историци и групи за жива история е доста по-силно", обясни още той.

"Хората ни посрещат добре и са впечатлени от това, което виждат. Обикновено са и учудени колко различно е то от филмите и дори учебниците по история“ разказаха още от „Чигот“.

Във Варна сдружението е известно най-вече с годишната възстановка на битката от 1444 г. и тренировките си в Морската градина, които редовно привличат погледите на минувачите.

Освен "Чигот" тази година за участие в изложението са били регистрирани още 94 формации от страната. По време на събитието беше проведена и кръгла маса на тема "Национална визия за развитието на туризма в малко популярни дестинации със значителен туристически потенциал".