Два варненски плажа получиха "син флаг" за чистота на пясъка и водата

Животът

11-05-2012, 08:31

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Плаж „Буните" и Слънчев ден са сред 11-те плажа в България, оценени от международната програма "Син флаг"

11 са плажове по българското Черноморие, които получиха международния сертификат "Син флаг", информира blueflag.org.

Призът, присъждан за качество, чистота и безопасност, тази година получават плаж „Буните" във Варна и курортите Албена и Слънчев ден.

Сред останалите отличени тази година са плажовете в Дюни, Елените, южният и северният плаж на Слънчев бряг, плаж "Хармани" в Созопол, плаж Поморие - изток, Новият, Източният и Централният плаж на Свети Влас. С еконаградата е отличено и яхтеното пристанище "Марина Диневи".

Тази година "Син флаг" ще се вее на 3650 плажа в 46 страни. Страната с най-много наградени плажове за тази година отново е Испания - 511 плажа. Следват Гърция с 379, Франция с 335, Турция - 314, Португалия - 271 и Италия - 232. Само един плаж е отличен в съседна нам Румъния - този в Мамая.

„Син Флаг" гарантира, че плажът и водата са чисти, няма канализационни и промишлени отпадни води, които да замърсяват района, плажната ивица се почиства, отпадъците се събират, има наличие на спасители, душове, тоалетни, медицинска помощ и др.

Плажовете се сертифицират от международно жури. В него влизат представители на Екологичната програма и Световната туристическа организация към ООН, Европейския съюз за опазване на крайбрежията и др.

Програмата „Син Флаг" е създадена през 1985 г във Франция. Участието в програмата е доброволно, а приза се дава само за един сезон. В случай на неспазване на изискванията, този сертификат се отнема.