След 1 юни пушенето става мисия почти невъзможна

Новините

11-05-2012, 06:26

Снимка:

praznici.eu

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Единственото изключение, където е разрешено пушенето, но в обособени помещения, са летищата.

От 1 юни тази година се забранява тютюнопушенето на закрити обществени места,

включително и на работните места, а също и на откритите места, където се събират деца, решиха депутатите, приемайки на второ четене промени в Закона за здравето, съобщава в. „Сега”.

Единственото изключение, където е разрешено пушенето, но в обособени помещения, са летищата. Ако текстовете минат в този си вид и в пленарна зала, цигарите ще са забранени във всички заведения, хотели, работни места, кина, театри, в дворовете и тротоарите около училищата, детските ясли и градини, местата, където се предоставят социални услуги за деца, на детските площадки и на откритите обществени места, където има мероприятия за деца, макар и единствено по време на самото събитие.

Отхвърлени бяха предложения на депутати от различни цветове за либерализация на забраните - например да се пуши в частни фирми или пък в заведения и хотели след 22 ч. Не мина и текст забраните да важат от 2014 г. Здравната комисия отхвърли и предложение МВР да проверява за нерегламентирано пушене заедно със здравните инспектори. Така на практика РЗИ няма да могат да пишат актове на физически лица, ако самите граждани откажат да дадат личната си карта. Протестен митинг тази неделя в София с искане за балансирана законова уредба стягат пушачи през социалните мрежи.

От забрана на пушенето на обществени места ще последват поне 100 млн. лв. спад от приходите от акцизи, смята директорът на митниците Ваньо Танов. Според финансовия министър Симеон Дянков забраната за пушене няма да доведе до намаление на приходите от акциз и ДДС. Експерти също смятат, че спадът в потреблението на цигари няма да е толкова чувствителен, а по-сериозен проблем пред митниците са несъбирането на акциза и огромният дял на контрабандата, който според някои изчисления достига 40% от пазара на цигари, т.е. около 1 млрд. лв.