Европейско по футбол в Украйна ще има, готови сме, чакаме феновете!

Спорт

10-05-2012, 08:41

Снимка:

Ремонтът на стадиона в Харков

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Интервю с в.и.д. Генералния Консул на Украйна в гр. Варна Ирина Дмитренко

- Тази година Украйна  е домакин на турнира за Купата на УЕФА.  Това е сериозен ангажимент. Защо кандидатствахте?
-  Ключовото събитие на тази година ще се проведе съвсем скоро - Европейското първенство по футбол „Евро-2012 ", с официалното име UEFA EURO 2012 Poland-Ukraine. То се провежда на всеки четири години под егидата на УЕФА и ще бъде 14-ти турнир по футбол за европейските държави. Шампионатът започва на 8 юни, 2012 г. и ще приключи на 1 юли, 2012.
Провеждането на

Европейското първенство по футбол 2012 г.  в Украйна е част от евроинтеграционната политика

на страната. Тук става дума не само за новите спортни постижения на Украйна, а за сътрудничество, което прави нашата страна повече европейска.
Шампионатът е необходим както на гражданите на Украйна, така и на ЕС. Освен това, социологическите данни сочат, че 83% от населението на Украйна и Полша са подкрепили идеята за провеждането на Евро-2012 на територията на техните страни. Украйна и Полша – това са  80 милиона души (на практика всеки десети европеец), за които е важно да се чувстват  пълноценна част от европейското общество.
- В момента  провеждането на "Евро-2012" изглежда е застрашено от провал: няколко европейски страни отказват да участват заради политиката на правителството на Украйна по отношение на бившия министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко.
- Първо трябва да се отбележи, че в официалното изявление на управлението на УЕФА се подчертава, че тяхната организация няма позиция в тази политическа ситуация в Украйна, няма да вземе такава позиция и няма да се намесва във вътрешните работи на правителството. Подчертава се също, че ненамесата в политиката и независимостта от политическото влияние е важно условие за развитието на футбола. Страните, където се провеждат шампионатите, се избират въз основа на футболни критерии и в УЕФА са твърдо убедени, че независимостта от политически възгледи е абсолютно необходима, за да осигури на хората футбол, надежда, хазарт, независимо от политическата ситуация в тяхната страна.
След думите на някои европейски политици за бойкот в украинската част на Европейско първенство по футбол, редица европейски футболни служители заявиха, че феновете, журналисти, телевизионните репортери, а също така политици и лидери на цяла Европа ще разберат за тези страни, ще ги преоткрият за себе си, ще им се насладят,  ще обсъждат и ще спорят за тях и затова в УЕФА са убедени, че такова общуване на всички нива също ще създаде възможност за положителна промяна в обществото.
Ето защо, според нас, европейските политици не би трябвало да се отказват от посещения на мачове "Евро-2012" в Украйна, защото първенството е необходимо най-напред на Украйна и на украинците, а не на правителството.
Генералният прокурор на Украйна Виктор Пшонка наскоро заяви, че прокуратурата не е установила каквито и да било насилствени действия, извършени над Юлия Тимошенко  (да припомним, че снимките със синините по тялото и са се появили в Интернет в края на април). Затова

УЕФА и ФИФА са решили да сложат край на разговорите, че могат да отменят "Евро-2012" в Украйна,

като санкция заради лишаването от свобода на Юлия Тимошенко. Шампионатът ще се проведе в Украйна и Полша, твърдо заяви директорът по комуникациите на УЕФА — Александър Фуртуа. Европейските си колеги в спорта подкрепи и президентът на Международната футболна федерация Йозеф Блатер, който каза, че Шампионатът трябва да се проведе там, където е било планирано.
На страната на Украйна застана и Полша. Президентът на Полша заяви, че призивите за саботирането  са напълно неадекватни на ситуацията в Украйна. В различни страни, в така наречените «стари демокрации» също е имало случаи на обвинения срещу президенти, обаче това никога не е водило до бойкотирането на каквито и да е спортни състезания.
Ние искаме да заинтересоваме европейците, стремим се да покажем на нашите европейски приятели, че Украйна това е Европа. Че имаме европейските ценности и стандарти.
Ние сме убедени, че футболната политика на Европа в наши дни трябва да бъде отворена на изток, където са разположени държави, които през последните 15 години активно участват в европейската политика.
- Как върви подготовката за Евро 2012?
- Бих искала да подчертая, че с оглед на предстоящото Евро 2012 в Украйна, в Киев и други украински градове, където ще се провеждат основни спортни събития, са извършени интензивни строително-ремонтни работи, за да се изградят или реновират стадиони, автомагистрали, летища, хотелски комплекси, които трябва да отговарят на европейските стандарти. В крайна сметка, европейските интеграционни процеси, които се извършват в нашата страна, задължават Украйна да прави всичко по европейските стандарти..
Украйна е сигурна държава. В този аспект можем да се сравним с Германия или Швейцария. Според информацията от оперативния директор на УЕФА, всичко върви по план и другата седмица всички обекти на бъдещия шампионат ще бъдат прехвърлени под управлението на УЕФА. Както беше заявено от Мартин Калън, на 11 май УЕФА вече ще приема стадиони, а на някои от обектите вече работят професионалистите от УЕФА. Няма връщане назад.
Накрая, бих искала да поканя всички фенове, всички, които обичат футбола, да вземат участие в Европейското първенство по футбол в Украйна и да получат истинско удоволствие не само от спорта, но и да се уверят със собствените си очи, че Украйна е една истинска европейска държава.