България смачка еврошампиона Сърбия

Спорт

09-05-2012, 21:17

Снимка:

sportline.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Националите на полуфинал след 3:0 над Сърбия

България се класира на олимпийската квалификация по волейбол в София.

Нашите буквално смачкаха еврошампиона Сърбия пред над 12 000 зрители в "Арена Армеец". Във ВИП-ложата пък беше седнал новоизбраният президент Росен Плевнелиев

Противно на всички предварителни прогнози и опасения, че мачът ще е тежък заради отсъствието на титулярния разпределител Андрей Жеков, Владо Николов и компания сгазиха съперника в първия гейм и го отказаха от идеята да търси нещо в този мач.

Интригата беше убита още в средата на гейма, което позволи на треньора Радостин Стойчев да дръпне дявола за опашката с включването на младия посрещач Николай Пенчев на мястото на рутинирания Тодор Алексиев. Докато сребърният медалист от европейското за младежи през 2010 влезе в час, сърбите стопиха драматично аванса ни, но до изненада не се стигна - 25:22.

Във втория гейм доминацията ни също беше подчертана. Феноменален мач край мрежата направи центъра Теодор Тодоров, който отчая сърбите с марковите си изпълнения. Накрая на таблото светва смазващото самочувствието на еврошампионите 25:16.

В третия гейм сърбите дръпнаха с 5:1 точки, но бързо бяха настигнати, задминати и в крайна сметка победени. За статистиката гейма завърши 25:23, но за историята ще остане като една от най-паметните български победи, дошла в едни наистина екстремни условия. Утре нашите почиват, а в петък играят с Испания. Дори един спечелен гейм ни гарантира първото място в групата.