Отбелязваме международния ден на Червения кръст и Червения полумесец

Новините

08-05-2012, 09:24

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

ВИКТОР ЧУДИНОВ

Всичко от Автора

Рожденният ден на основателя на хуманитарната организация - Анри Дюнан е и приет за международен ден на "Червения кръст" и "Червения полумесец"

Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец отбелязваме днес. Датата е избрана, защото на нея е роден основателят на организацията Анри Дюнан.

Идеята за създаването ѝ се зародила, когато Дюнан, пътувайки към Италия, станал свидетел на битката при Солферино, част от Австро-Сардинската война. По време на нея, в рамките на един ден били убити или ранени близо 40 000 човека.  Дюнан бил шокиран от последствията от мелето и почти пълната липса на каквато и да е медицинска помощ за ранените.

За това той основава в Женева „Международен комитет за помощ на ранените”, а през 26-29 октомври 1864 съдейства за провеждането на първата женевска конференция за правата на човека. Скоро били създадени и първите национални движения на Червения кръст -  в Белгия, Дания, Франция, Олденбург, Прусия, Испания и Вютемберг.

Оттогава насам организацията продължава да се развива и има официални клонове в 186 страни и над 97 милиона доброволци.  Дейностите  ѝ включват осигуряване на подслон, храна и помощ при бедствия и аварии, предлагане на обучения и тренинги за спешна помощ, осигуряване на подслон и подкрепа за бездомни и хора в затруднено положение. Червеният кръст е и най-големият доставчик на кръв за преливане в редица държави.

В България първите "червеноркъстки дружества" са основани още през 1878 - Софийско областно дружество за подпомагане на болни и ранени и сливенското дружество на Червения кръст.