Защо и колко трябва да се прави секс през май според средновековните византийци

Животът

04-05-2012, 17:40

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Всичко от Автора

Диета, хигиена и сексуална култура на средновековните византийци

Какви съвети дават средновековните византийци за диетата, хигиената и секса през месец май.

Средновековните византийци вярвали в теорията Хипократ за четирите течности. Според нея той разделя хората на четири типа по темперамент – холерик, меланхолик, сангвиник и флегматик. Теорията постановява, че човек е най-щастлив, когато балансира между тези състояния, а те самите се управляват от течностите в организма и диетата. Оттам древният мислител разработил диетична система, която предал на гърци, римляни, араби и така чак до 16 век, когато теорията била развенчана от новите открития в медицината и по-точно кръвоносната система.

Независимо от погрешността на Хипократовото учение идеите на средновековните византийци са доста интересни.

Диета

Препоръчва се избягването на мазни и сухи храни, както и всичко кисело, горчиво и прекалено солено. Яжте сладки неща. От месата се препоръчва да се консумират добре сварени и с повече сосове. Ядат се крехки меса от риба и птици с гарнитура от зеленчуци също със сос. Избягвайте свинското.

Пият се силно ароматни, анасонови и бели вина.  

Хигиена

Противно на очакванията ще забележите, че средновековните хора са се къпели доста често, ползвали са парфюми и лосиони за тяло и като цяло са поддържали здравето и хигиената си.

„Вдишвай благоуханията на теменужки, рози, лилии, дива маргаритка и всички ароматни цветя, а от „сухите” миризми – мускус и розово масло. Осем бани през месеца. Сапунисвай се с галски сапун. Втривай лосион за тяло веднъж в месеца. Той не трябва да съдържа алое, но трябва да съдържа мускус, три яйчени жълтъка и розово масло“, пише Андрю Далби в книгата си „Вкусовете на Византия“.

Сексуална култура

Сексът за средновековните хора, макар и табу, често намира място в оцелелите до наши дни книги. Интимната диета на византийците забранява правенето на любов през юни, юли и август, през зимата може да се прави, а през май дори се препоръчва да се прави секс „умерено“. Умерено звучи малко, но като се има предвид, че следващите три месеца е изцяло забранен, предполагам разбирате скромността на средновековните мислители.