Домашен майстор: Рециклирай стария велосипед

Животът

04-05-2012, 15:30

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Всичко от Автора

Преобразувайте стария велосипед в нова маса за кафе или количка за багаж

Имате старо, счупено колело или просто камара велосипедни части? Днес ще ви предложим как да ги рециклирате, като ги вложите в нещо красиво, полезно и екологично.

Велосипедите имат разнообразни части, които могат да се използват по много различни начини. За целта са нужни само въображение и инструменти. Каплите са много подходящи за декорации или маси заради кръглата си форма и спиците. Зъбните колела имат характерен стиймпънк чар, който може да предаде механичен вид на почти всичко. Най-добре пасват обаче на електронни устройства  за създаване на примитивен елемент и впечатление, че са изградени от зъбчатки.  Спиците стават повече за декорация отколкото за конструкция, заради сравнителната им крехкост когато са извадени от каплата. Добър пример за това е този абажур, въпреки че може и по-добре да стане ако се облече в плат. Веригата също може да влезе в употреба за декорация или за носене на нещо тежко, примерно на по-масивен абажур.

Най-здравата част на велосипеда е рамата. Тя става за употреба в по-здрави конструкции и в зависимост от дизайна й може да се трансформира в много различни неща – стол, закачалка, основа на маса и др.

Ако пък предпочитате да модифицирате велосипеда си, вместо да го разпарчетосвате напълно, добавите някое ремарке към него или му монтирате някой полезен инструмент. Най-лесно е да го обзаведете с багажник от пазарска количка за пренасяне на обемни товари. Някои по-находчиви майстори дори са направили плуг за оране и гребло за сняг от колелетата си. Можем само да гадаем на какво е способен българският изобретател, затова ако сте от тези талантливи хора, не се притеснявайте да ни пишете.