Президентът приземи обещанията на Борисов за е-правителство

Новините

04-05-2012, 08:16

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Бизнесът и неправителственият сектор от години настояват за електронно правителство, защото това би довело до намаляването на корупцията и бюрокрацията

Президентът Росен Плевнелиев открито се усъмни от ползата от заповедите и обещанията на премиера Бойко Борисов електронното правителство да тръгне у нас в най-кратки срокове, пише „Сега”.

"Електронното правителство няма да се случи и към момента не го виждам, защото не се знае кой носи отговорност", заяви държавният глава на вчерашното заседание на Съвета по конкурентоспособност и инвестиции към президента. Още през ноември стана ясно, че е-управлението няма да стане факт поне до 2013 г.

Бизнесът и неправителственият сектор от години настояват за електронно правителство, защото това би довело до намаляването на корупцията и бюрокрацията, които попадат сред основните проблеми пред инвеститорите. За да привлекат повече чуждестранни вложения, от икономическия екип на президента предлагат въвеждане на "осигурителна ваканция" за големите инвеститори. Така тези от тях, които влагат пари в ИТ, аутсорсинг или здравеопазване и разкрият минимум 50 работни места в София, ще се ползват с отстъпка на осигуровките, плащани от работодателя за срок от 3 години. Ако пък инвестицията бъде направена в провинцията, отстъпката ще важи за срок от 5 години.

Плевнелиев разкритикува плахо и вторачеността на кабинета и премиера в строящите се магистрали. "Време е да погледнем отвъд магистралите. По протежение на магистралите трябва да се изграждат фабрики и индустриални зони, които да са групирани в клъстери", каза той. Според него един от начините да се помогне на фирмите е чрез създаването на 7 основни клъстери.

Освен тези зони в страната трябва да има и 4-5 технологични парка, отбеляза Плевнелиев.

Според Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии обаче този подход не е добър, тъй като така предварително се избират "победители" и фирмите се противопоставят една на друга. "Държавата не трябва да се меси в избирането на приоритетните сектори, това трябва да прави пазарът", заяви той.