Белтейн, езически празник или повод за оргия

Животът

03-05-2012, 14:23

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Всичко от Автора

През първата седмица на май древните са почитали пролетта и са палели огньове за плодородие

От 1 до 7 май келтите чествали Белтейн – повод за празненства, клади и секс сред природата.

Древният празник е посветен на края на зимата, началото на пролетта и плодородието през годината.  

Името му - Белтейн идва от ирландското „Бялтинъ“. Въпреки, че има много названия основата е една и съща. Това е денят, в който богът - слънце прави любов с богинята на земята, възмъжава и прогонва зимата и злите сили.

Белтейн се чества с излизане сред природата и пируване на традиционна пролетна трапеза. Палят се големи клади и се танцува около тях. Колкото е по-голям огъня, толкова по-силен ще стане богът-слънце и толкова по-плодовита ще е годината. Празникът завършва с ритуален секс между жреца и жрицата, които символизират бога и богинята. За повечето почитащи древните вярвания това е интимен акт, който рядко става публично достояние - това все пак е табу и обект на критика от страна на по-конвенционалните религии.

Белтейн е повод за един интересен фестивал, който се провежда на 1 май в Единбург, Шотландия, където езическите традиции са се възродили през последния век. На хълма Колтън се събират над 100 човека, които изнасят невероятно огнено шоу. Представлението има формата на ритуал, в който десетки боядисани в червено младежи влизат в ролята на злите сили. Тълпата танцува, свири и върти огньове. Дори разиграват оргия, която естествено е само спектакъл. Шоуто продължава с появата на бога-слънце и богинята-земя, които танцуват и разиграват любовен акт, след което прогонват злите сили и завършват представлението. Събитието се провежда ежегодно и привлича многолюдна тълпа. Огненият фестивал, както е доста разголен и предизвиква смесени чувства в публиката. Това обаче не пречи на провеждането му, тъй като е част от фолклора на островите и местните са свикнали с него. А и все пак е само спектакъл.