Законът за детето - "разделяй и владей!"

Мисия Варна

28-04-2012, 14:40

Снимка:

Виктор Чудинов

Автор:

Виктор Чудинов

Всичко от Автора

С лозунги „Държавната машина не може да обича, мама може!“ и „Новият закон за детето – разделяй и владей!“  родители изразиха протеста си срещу новия Закон за детето. 

Междувременно  случен минувач  раказваше пред спътниците си, как редовно "шамарел" детето си като не слуша, и че по друг начин не може да го възпита

Над 100 родители и децата им се събраха на протеста срещу новия закон за защита на детето във Варна.  Подобни акции се провеждат в София, Варна и Пазарджик.

Според родителите новият закон противоречи на всички международни конвенции и нарушава Конституцията на България. Недоволните граждани обясниха как на практика промените ще отнемат родителските им права в полза на държавата. 

Законопроекта предвижда по-голяма намеса на държавата при отглеждането на детето, включително улеснена процедура за извеждане на детето от семейна среда, ако то е в риск. Предвижда се и възможността децата да съдят родителтие си при злоупотреба, както и  за консултации с лекари и психолози без да е задължитлено необходимо родителското съгласие. 

Според родителите, обаче, нещата в закона са неясно описани и има прекалено много възможности за злоупотреба. Те дадоха пример с  Русия, където благодарение на подобен закон над 180 000 деца са били иззети от биологичните им семейства  и дадени за осиновяване.

„Реално нямаме нужда от този закон. Сегашните покриват всичко необходимо“ казаха протестиращите. Те искат пълната отмяна на закона.

С лозунги „Държавната машина не може да обича, мама може“ и „Новият закон за детето – разделяй и владей!“ шествието се отправи към площад "Независимост". Там на импровизирана сцена родители изразиха позицията си, а деца изпълниха песни.

Сред минувачите реакцията беше разнообразна - имаше такива, които се присъединиха към протеста, както и много заинтересовани граждани. Междувременно  случен минувач  раказваше пред спътниците си, как редовно "шамарел" детето си като не слуша и че по друг начин не може да го възпита.