Общината отегчена от спора на Математическата и "Захари Стоянов"

Мисия Варна

27-04-2012, 19:06

Снимка:

МГ "Петър Берон"

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Местната власт се оказа безсилна да се справи с конфликта между двете школа, запазва статуквото 

Конфликтът между Математическата гимназия и основно училище "Захари Стоянов", които делят една сграда във Варна омръзна на общинската администрация и градския парламент.  

За пореден път съветници и администрация мъдруваха за компромисен вариант, с който да спрат враждата между двете школа. Администрацията предложи ново преразпределение на стаите, според което основното училище ще получи малко повече помещения. Предложението, представено от зам.-кмета по образование Коста Базитов бе обсъждано в две поредни комисии днес, преди да стигне до одобрение. 

Помещенията в бл. 50 и бл. 67 на кв. „Чайка“, които досега можеха да се ползват от двете училища, вече ще бъдат на разположение само на ОУ „Захари Стоянов“. На него се прехвърлят изцяло стая 200, както и кабинетът по чертане, които към момента са предоставени и на учениците от Математическата гимназия, разясни Базитов. Преразпределението обаче не решава проблема, а запазва досегашната ситуация, в която и двете училища искат да се разделят. Въпреки това зам.-кметът не скри, че според него школата не трябвало да се разделят, а да се обединят. 

Съветниците от ресорната комисия по образование демонстрираха отегчение и нежелание да продължават да се занимават с проблема. Пламен Георгиев от "Либерали" бил на ръба на търпението си, че го занимавали отново със спорната сграда. Нямало нужда от повече дебати, трябвало да приемат това което предлага администрацията, влезе в тона му и Медиха Хъмза от ДПС. Шефът на комисията Славчо Славов от ГЕРБ за пореден път изрази позицията, че не Общинският съвет трябва да решава съдбата на школата. Костадин Костадинов от "Коалиция Варна утре" пък предложи да се даде още една стая на "Захари Стоянов", ако това удовлетворявало директорката. Предложението отново предизвика дебат, за това "кои е крив и кой е прав". В крайна сметка още една стая за основното училище не беше гласувана. Съветниците директно приеха предложеното от администрацията преразпределение на стаите.