"Честитките" от уличните камери - незаконни

Мисия Варна

27-04-2012, 13:11

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Общината иска МВР да плаща наем от 150 000 лв. за това, че ползва системата за видеонаблюдение

Системата за видеонаблюдение във Варна не е въведена в експлоатация, което автоматично прави "честитките" за прегрешилите шофьори получени от полицията незаконни. 

Това стана ясно на комисията по собственост към местния парламент. Управителят на фирма "Варна Ефкон", която изгради и поддържа уличните камери Евгени Жечев обяви, че липсва документ за въвеждане в експлоатация. "Варна Ефкон" е съвместно дружество между българското представителство на Ефкон Австрия и община Варна. Системата за видеонаблюдение е на стойност около 10 млн. лв. - от тях 7 плати общината. Останалите се очакваха да дойдат от Министерството на вътрешните работи, тъй като варненската полиция е единствен ползвател на системата за видеонаблюдение. Силовото ведомство обаче отказа да развърже кесията, а австрийската фирма си търси парите от общината. 

Точно заради висящата сума командният център, които е изграден и разположен в сградата на ОД на МВР Варна не е въведен в експлоатация, съобщи Жечев. "След като няма документ за въвеждане в експлоатация, системата работи незаконно. Това означава, че актовете за нарушения, които се пишат на базата на снимките от камерите също са такива", анализира мигновено ситуацията съветникът от "Нашия град" Андрей Василев. 

По предложение на "Варна Ефкон" до МВР да се изпрати проектодоговор за наем за ползването на камерите, гласуваха съветниците от комисията. Договорът е в отговор на безрезултатните преговори на местната власт със силовото ведомство, с които общината настояваше МВР да поеме част от харчовете. Министерството обаче е категорично, че не е страна по договора. Така от 2008 г. полицията ползва камерите безвъзмездно, а масрафа плаща общината. Според проектодоговора силовото министерство трябва да плаща месечен наем на "Варна Ефкон" от 150 000 лв. Той ще бъде изпратен на вътрешния министър Цветан Цветанов.