Милиардери добиват ресурси от Космоса

Новините

24-04-2012, 15:17

Снимка:

searchenginejournal.com

Автор:

ВИКТОР ЧУДИНОВ

Всичко от Автора

Звезден екип от милиардери планира да донесе евтини космически полети и миньорски операции до близки астероиди. Ако успеят с плановете си това ще има огромно влияние върху целия свят

Новостартираща компания тръгва с амбицията да донесе революция в изследването на космоса. Проектът Planetary Resources смята да добива ресурси от астероиди и да направи полетите в космоса десетки пъти по-евтини.

Тази идея звучи доста научно-фантастично, докато не погледнем хората, които стоят зад нея. Основателите на компанията са изпълнителните директори в Гугъл Лари Пейдж и Ерик Шмид, режисьорът Джеймс Камерън, основателите на Гугъл К. Рам Шрирам и Рос Перът Джуниър, бившият изпълнителен директор на Майкрософт Чарлз Симонил и милиардерът филантроп Питър Даймандис.

Този звезден екип от милиардери планира да осъществи буквална революция в човешката история. Все пак космоса и ресурсите в него са на практика безкрайни.

„Ако погледнем към Космоса, всичко което ценим на Земята –метали, минерали, енергия, недвижимо имущество, вода – там е в почти безкрайни количества. Съществува възможността да бъде създадена компания, чиято мисия е да отиде, да идентифицира и осигури достъп до някои от тези ресурси и в крайна сметка да види как да ги направи достъпни, където са необходими“, обяснява той пред Ройтерс.

За да придадем малко перспектива на нещата - астероид с дължина 30 метра може да съдържа между $25 и $50 милиарда в платина по сегашни цени. А в относителна близост до земята минават стотици такива всекидневно.

Докато се стигне до там обаче е необходимо да бъдат разрешени някои проблеми, като например все още прекалено скъпите полети и въпроса как ще бъдат връщани евентуалните ресурси обратно до Земята.  

Първоначално компанията ще стартира с разработването на евтини роботизирани космически кораби за разузнавателни мисии и евтини транспорт до и от Орбита. До две години се очаква да осъществят първата си мисия, а в рамките на десетилетие да започнат миньорски операции на първия си астероид.

В момента Planetary Resources има едва 20 служители и е ръководена от бившия ръководител на марсианските мисии на НАСА Крис Левики. Очаква се днес те да разкрият по подробно плановете си. Това ще бъде излъчвано на живо на следния линк: http://www.spacevidcast.com/live/ в 20:50 часа.