Наближава световно първенство по автостоп

Животът

23-04-2012, 18:04

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Всичко от Автора

Пролетта наближи и стопаджиите плъзнаха по света

Стопаджии от цял свят се събират в Полша за първото автостоп състезание за годината.

След броени дни, на 28 април в 12:00 часа стартира първата годишнa надпревара  по пътуване с палец от Сопот, Полша до Дубровник, Хърватска.  Дължината на трасето е 1300 км. а финалът ще бъде на 2-ри май. Това прави около 260 км дневно, което е нищо. Аз като опитен стопаджия по българските пътища правя дестинацията Варна – София за 6 часа, което е близо 450 км. С такава скорост бих могъл да взема 1300 км за максимум  три дни, ако пътувам по 6 часа на ден.

Сопот-Дубровник обаче не е официално първенство. То е организирано от полска стопаджийска организация, в която членуват предимно младежи, най-вече студенти. Наградата за победителите е славата и спомените от преживяното. Това  не е единственото състезание по автостоп, дори не е първото. Всъщност е 15-то поредно, организирано от полската група. Освен в Полша стопаджийски първенства се провеждат в Германия, Франция, Великобритания, Белгия, Литва и Холандия.

„Хичуики“ – уикипедията на стопаджиите показва, че освен Сопот-Дубровник, през  май предстои да се проведат още две състезания – Балтийска автостоп надпревара от Вилнюс на 5-6 май и 5-ти немски автостоп шампионат от 25 до 28 май от Брауншвийг.

Хичуики събира пътеписите на стопаджиите, филми, разкази или снимки. Учудващо има и пътепис за стигане до Кара Дере край Варна, където се е състояло международно събиране на стопаджии на 5 август 2011. Това е похвално за родните стопаджии, които макар и малко известни като организация са доста и обикалят света много стабилно. Преди близо четири години от Индия се завърна варненецът Здравко М., който прекара там над 4 години в стопиране и обикаляне на страната. Добри пък живя няколко години в хипи комуна в Испания, след което обиколи северните брегове на Африка – Тунис, Мароко, Алжир, преди да се върне. Стопаджийски състезания са се провеждали и в България, едно от тях беше по диагонал на страната - от Дуранкулак до Мелник или от Видин до Малко Търново.