Започна делото за хотелите на Колежа по туризъм

Мисия Варна

23-04-2012, 08:42

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Министър на образованието от правителството на НДСВ Владимир Атанасов е подсъдим за събарянето на хотелите "Ехо" и "Мургаш"

Бащата на бизнесмена Георги Велчев - Емил, и съпругата му лобирали

за събарянето на два хотела в Златни пясъци, на мястото на които синът им искал да построи нов комплекс, съобщава "24 часа".

Това стана ясно вчера по време на първото заседание по делото срещу бившия министър на образованието от правителството на НДСВ Владимир Атанасов. Той е подсъдим за това, че ощетил държавата с 454 166 лв., като сключил сделка през 2002 г. с фирмата на Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев, за събарянето на хотелите "Ехо" и "Мургаш".

Те били държавни, но ги стопанисвал колежът по туризъм във Варна. Фирмата на Велчев била собственик на земята под тях. По-късно върху нея той построи нов хотел. Вчера Георги Велчев, който е основен свидетел, не се яви в съда. Той е напуснал страната на 5 януари и оттогава не се е връщал, сочи справка.

Според обвинението, без да има право, Атанасов се е съгласил хотелите да бъдат съборени. В замяна фирмата на Велчев трябвало да построи сграда за нуждите на колежа. "На това място сега има хотели на г-н Велчев, а ние до ден-днешен не сме получили нищо", каза свидетелят Марин Нешков, бивш директор на колежа. По думите му бутнатите сгради били в окаяно състояние.

"Пратихте ли ми писмо с договора между университета и фирмата на Велчев с молба за помощ?" обърна се към свидетеля подсъдимият. Нешков потвърди, че управата на икономическия университет, към който се числи колежът, се е съгласила Велчев да строи на мястото на старите сгради, но с уговорката да предоставя новата база за учебна практика на студентите.

"Велчев многократно ни убеждаваше, че така ще спестим средства", спомни си още Нешков и допълни, че на една от срещите присъствал и бащата на бизнесмена, който е бивш шеф на БГА "Балкан", както и областният управител на Варна Яни Янев.

Янев призна пред съда, че е канил на разговор ректора на ВУЗ-а по молба на Велчев, за да обсъдят проблема.

"Не съм издавал акт за собственост на фирмата. Бях делегирал права на заместника си", заяви Янев. Той потвърди, че с решение на Министерския съвет от 25 ноември 2002 г. сградите от публична държавна собственост станали частна държавна собствоност.