420 - полицейски код или ден на марихуаната

Животът

20-04-2012, 20:21

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Всичко от Автора

За всички загрижени родители

Днес  04.20 и се смята за интернационален ден на марихуаната

В ъндърграунд обществото днешния ден се свързва с марихуаната и числото 420. За него има страшно много митове, повечето от които напълно грешни. С популяризирането на числото като парола, обаче хората са си въвели празника. 

Първоначалната заблуда е била, че 420 е полицейски код за „пушене на трева“, което е абсолютна измислица, позовавайки се на официалните кодове на американската полиция.

Втория мит за числото е, че това е днешната дата, която се счита за празник на лекия наркотик. Е да, ама веднъж започнеш ли да вярваш в митове, няма как да не причиниш „материализирането“ им.

Третия траен мит -  В тревата има близо 420 активни химикали. Отново погрешно, близо 315 са в зависимост от породата на растението.

20 април е рождения ден на Хитлер. Това е така, но няма нищо общо с тревата.

4:20 е часа за пиене на чай в кофи-шоповете в Холандия. Пак грешно. Чаено време в Холандия е 5:30, пък и на кой му пука кога си пиеш чая, особено в Амстердам.

Истината

Според Стивън Хагер, редактор на High Times, терминът 420 се заражда в гимназия "Сан Рафаел" през 1971 сред група хлапета, които наричали себе си Уалдос. В момента са мъже на по 50 години. Терминът бил съкращение за час на среща за пушене край статуята на Луис Пастьор. Развили кода за да не ги разбират останалите. Обаче похвата им набрал популярност и станал масов за цяло поколение пушачи.

На кратко 420 е символ на канабиса и субкултурата и на 20 април в 4:20 отбелязват времето за „горене“.