Бунтове избухнаха в Панагюрище и Копривщица

Новините

20-04-2012, 13:28

Снимка:

Симеон Цвятков

Автор:

ВИКТОР ЧУДИНОВ

Всичко от Автора

Експерти по политиката на османската империя казаха, че скоро наложените такси върху немюсюлманското население са само повод за размириците, но има и по-дълбоки причини, не на последно място сред които е желанието на българите за независимост

Въоръжени сблъсъци избухнаха между активисти на българското движение за свобода и османските власти в Копривщица, Панагюрище и редица градове в Империята.

Бунтовете започнали, след като властите изпратили отряди да арестуват активистите за „подстрекаване към неподчинение“. Според непотвърдени данни мюдюринът на Копривщица е убит по време на сблъсъците.

От пресслужбата на султанския офис в Истанбул съобщават, че са мобилизирани всички нередовни войски и предстои дислокация на редовни подразделения.

„Имаме информация за дейността на българите от известно време, но досега не предполагахме, че се планира нещо с такъв мащаб“, казват от Истанбул. Според официални данни са били заловени голям брой от бунтовниците, но очевидно това не е попречило на хода на революцията.  

От Истанбул отрекоха да има жертви сред цивилното население, но дейци от БРЦК – българската активистка организация, съобщават за масови кланета и убийства на невинни жители.  

Великите сили осъдиха насилието и призоваха за слагане на край на кръвопролитията, но към момента не изглежда империята да се съобразява с призива.

Експерти по политиката на османската империя казаха, че скоро наложените такси върху немюсюлманското население са само повод за размириците, но има и по-дълбоки причини, не на последно място сред които е желанието на българите за независимост. Припомняме, че миналата година българите отново се опитаха да вдигнат революция, но неуспешно, поради лоша подготовка и малък брой бойци. В Босна и Херцеговина все още продължават сблъсъците, избухнали миналата (1875) година. 

Внимание: Новината отразява събития, случили се на днешния ден, но преди 136 години. Снимката е от историческа възстановка във Велико Търново.