Партизанско градинарство

Мисия Варна

19-04-2012, 16:18

Снимка:

naturalhome andgarden.com

Автор:

Виктор Чудинов

Всичко от Автора

Или защо не трябва да чакаме общината да ни оправи градинките?

Всеки, който се е разхождал наскоро из Варна, ще обърне внимание, че е пълно със занемарени места, забравени градинки, междублокови пространства и зелени площи, които нито са зелени, нито приятни. 

Обичайният подход е да теглим една солена и дълга по адрес на кмета и управляващите и в най-добрия случай да си направим протест (на който да дойдат ултрасите и да ни го развалят). Ако съдим по дупките по пътищата обаче, това не работи много успешно.  

Изход за зажаднелия за цвят и зеленинка варненец е партизанското градинарство. Под това интересно словосъчетание се крие оригинална форма на активизъм, в която се използват цветя и растения за „нелегално“ разкрасяване на околната среда. 

Обикновено партизанинът-градинар си харесва място – изоставено и неподдържано, а по възможност публично и го засажда, с каквото намери за добре. Естествено далеч не е необходимо да е сам, а помощта на приятели или съседи ще превърне цялата акция в доста забавно социално събитие. С малко планиране и повече занимавка резултатите могат да бъдат впечатляващи.

Този вид активизъм вече има широка поддръжка в над 30 страни и голяма интернет общност (едно търсене на guerilla gardening ще ви насочи към най-големите и популярни он-лайн общности). А дори си има Международен ден – 1 май, когато всички поддържници на идеята излизат да засадят по нещо.

Какви са ползите?

На първо място - по-красива и поддържана околна среда. Неведнъж учени са доказвали, че замърсяването и вандалските прояви са свързани с това колко поддържано е дадено място. Второ – оригинално аранжираните „инсталации“ ще докарат усмивка и приятно разсейване на всеки. И накрая, но не на последно място – може би ще накара някои хора да се замислят повече за града си и доколко той е хубаво място за живот.  

Какво е нужно?

Изисква време – малко време, всъщност. И планиране. След като бъде набелязано място за „атака“, трябва да се планира кога и с какво да бъде засято. Ако е по-голямо и кой ще участва. Намирането на цветя е лесно и може да бъде много евтино. Остава и един ангажимент – да бъде наглеждана и поливана новата градинка, за да може да процъфтява.

Старите активисти в областта съветват да избираме растения, които са издръжливи на неблагоприятни условия като например прекомерна суша или неплодотворна почва. Едновременно с това е добре да са ярки и хващащи окото цветя.

След като си харесате мястото, планирайте добре кога ще направите атаката. Добре е това да става вечер, когато по-малко хора ще пречат, ако искаме повече анонимност. Ако целта е по-социална и публична – провеждането на акция през деня спокойно може да придобие характеристиките на флашмоб. Ползата на социалните мрежи в планирането е незаменима.

И така с малко усилия, например в някоя петък вечер, всеки от нас може да направи града ни по-привлекателен, по-оригинален, а някое борче, стърчащо от някоя от споменатите дупки, освен че служи за по-добър знак от конусите, ще привлича и вниманието към този проблем.