В градския парламент ревнаха за по-големи заплати

Мисия Варна

18-04-2012, 16:03

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА КОЛЕВА

Всичко от Автора

Съветникът Петър Липчев поиска първо увеличение на възнагражденията и чак след това да се гласуват санкциите за отсъствие от заседания

Предложение за по-високи възнаграждения на общински съветници ще разглежда скоро местния парламент.

Идеята дойде от съветника от "Либерален алианс", формация по-известна като докторската партия Петър Липчев. Повод за искането станаха гласуваните промени в правилника за работа на Общинския съвет. В едно от предложенията беше заложено, светници, които отсъстват от една сесия да се простят с една трета от заплатата си.

Липчев настоя това да се гласува след като се разгледа възможността за увеличение на възнагражденията. Все пак трябвало да има от къде да се вземат парите за санкциите.

"При положение, че се правят съкращения в администрацията, ние да си вдигаме заплати е цинизъм", контрира обаче Павел Христов от ГЕРБ. Липчев не остана длъжен и коментира, че съветниците били заети хора адвокати, лекари и прочее и времето им струвало пари. "Всеки от нас като се е кандидатирал за общински съветник е знаел какво възнаграждение ще получава и да се иска увеличение е некоректно към избирателя", отвърна Павел Христов. Шефът на комисията по правилници Аврам Тодоров от БСП приключи темата с мотива, че за да се приеме решението е нужно одобрението на квалифицираното мнозинство и това автоматично превръща дебата в политически. 

Междувременно пък предложението за санкциите се видя много общо на Андрей Василев от “Нашия град”. Той поиска да се дефинира по какви причини може да се отсъства от заседания, въпреки настояването на председателят на ОбС Николай Апостолов извинения да няма. Василев подчерта, че дори и в Кодекса на труда се приема болничния лист като извинителна причина за отсъствие. Той обаче добави, че е редно да се въведе лимит за извинителните бележки, за да няма кръшкачи, които да злоупотребяват с болничните.