Режат висящите кабели във Варна

Мисия Варна

17-04-2012, 14:34

Снимка:

capital.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Акцията ще продължи четири дни. За Варна има издадени четири заповеди за премахване на незаконните въздушни кабели. Може да се отнасят за няколко улици, може да е за цял квартал

Рязането на незаконните въздушни кабели започна и във Варна.

Акцията ще продължи до 20-ти април. Още през миналата година са издадени четири заповеди за премахване. Те могат да касаят както няколко улици, така и цели квартали, стана ясно днес от изказването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Според посочения в сайта на ДНСК график, след четвъртък не трябва да има висящи кабели във Варна. Първенци са в Монтана, там заповедите за рязане са 22.

Кратък преглед по темата показва, че първоначално срокът за премахване е бил 2005 година, после се удължава на 2007-ма. Павлова заяви, че лично ще участва при рязането на кабели в Бургас тази седмица.

„При добра мобилизация на общината, на всички доставчици на интернет и на кабелна телевизия, нещата няма да рефлектират върху хората, а ще се случат по един много цивилизован начин. Аз горещо се надявам в коректността на доставчиците, защото те, предлагайки една услуга, сключвайки един договор и трябва да отговарят на закона и на условията. Не случайно дадохме толкова голям толеранс и толкова предсрочно анонсирахме темата“, коментира министър Павлова пред БНТ.

Според закона само в градове над 10 000 жители изискването е да няма висящи кабели, тоест те да бъдат премахнати и да бъдат сложени под земята.