Млади разказват на стари за руско-турската освободителна война

Мисия Варна

13-04-2012, 13:41

Снимка:

Виктор Чудинов

Автор:

ВИКТОР ЧУДИНОВ

Всичко от Автора

Учениците от IV-та езикова представиха доклади за опълчението, дипломацията и битките през Руско-турската освободителна война 

Ученици от 4-та езикова изнесоха доклади на кръгла маса посветена на 135 години от обявяването на Руско–турската освободителна война.

Те говориха за дипломацията, довела до сблъсъка на Русия и Османската империя, за опълчението и битките при Плевен и Шипка.

Целта на кръглата маса беше изследването на Руско-турската война и ролята й в българската и европейската история. Учениците бяха единствените по-млади посетители на конференцията, но познанията и подготовката им впечатлиха силно възрастните участници

Избраната дата 12-ти април е символична за русофилите – на тази дата руският император Александър II обявява началото на войната. На същия ден през Втората световна война завършва битката под Москва, а през 1961 Юрий Гагарин става първият човек полетял в космоса.

Кръглата маса е организирана от клуб „Приятели на Москва“, Общество на приятели на народите на Русия, ОНД и Беларус и Българският антифашистки съюз, а приветствие към участниците отправи вицеконсула на Руската Федерация за Варна.