За ругатня на мач - 2000 лв. глоба

Спорт

02-04-2012, 06:44

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Санкция вече ще има и издигане на транспаранти и знамена с обидни думи на стадиона

Минималната глоба за ругатня или “особено вулгарен” жест на стадиона да се увеличи 5 пъти - от 200 на 1000 лв.,

а максималната да скочи от 1000 на 2000 лв. за първо провинение, е една от идеите за промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, публикуван в правителствения сайт за обществено обсъждане, съобщава „Труд”.

Проектът разписва подробно различните противообществени прояви и наказанията за тях. Санкция вече ще има и издигане на транспаранти и знамена с обидни думи. Освен това провинилите се ще бъдат задържани от 10 до 15 денонощия в арестите на МВР, ще им се забранява посещение на спортни мероприятия у нас и в чужбина поне за 1 година. През това време на хулиганите ще им се налага и да се явяват редовно пред служител на МВР. Тази санкция се появява за първи път. Срокът е от 1 до 2 г. за по-леки провинения и до 3 г. за по-тежки. При унищожаване на имущество, участие в сбиване, палеж, внасяне на забранени предмети и вещества, посегателство над полицай или друг човек, натоварен с охраната на мероприятието, се въвежда наказание “безвъзмезден труд в полза на обществото” от 80 до 320 часа. От мотивите към проекта става ясно, че това се налага, защото често глобите остават несъбрани.

Забраната да се появяваш на стадион, ако си хулиганствал, става поне 2 г. Яко затягане на режима за достъп на непълнолетни лица по спортни срещи предвижда още законопроектът. Един пълнолетен гражданин ще има право да придружава най-много три деца. За първи път в идеите за поправки се въвежда и фигурата на стюарда, както е в Европа. Той ще се грижи за сигурността и ще упътва посетителите.