Пестициди са виновни за изчезването на пчелите

Животът

01-04-2012, 11:48

Снимка:

science.howstuffworks.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Според нови проучвания, популярни пестициди са основна причина за изчезването на пчелите в световен мащаб

Рязкото намаляване на популацията на пчелите по света беше въпрос, който притесняваше учените в продължение на години. Сега е ясна поне една от причините - популярен вид пестициди, който уврежда способноста  на пчелите да се ориентират.

За последните 25 години пчелите на много места по света намаляха сериозно – учените отбелязват спад с 50% в САЩ и Великобритания. Тази загубата заплашва хранителните запаси, тъй като пчелите опрашват една трета от храните, които ядем – домати, боб, ябълки и ягоди например.

Според новото проучване основен виновник е популярен вид пестицид.  Учените са установили, че пчелите, които консумирали този пестицид понесли загуби от 85% от кралиците, които кошерите им произвеждали. Второ проучване показало, че химикалът "замъглява" ориентацията на пчелите и те не можели да се върнат в кошера си. 

“Учените са наблюдавали тези ефекти в лабораторията, но там са доста тривиални. Ние показахме че те могат да бъдат значително по-впечатляващи в реална среда, където кошерите не са на един метър от местата за събиране на храна. Това промени нашето разбиране“ каза професор Дейвид Голсън от шотландския Стърлинг Юнивърсити, ръководител на единия от екипите.  

Причините за намаляването на пчелните популации бяха неясни доскоро, но пестициди, паразити и унищожаването на хабитати богати на цветя са сред основнит е заподозрени.  Производители на химикалите, и правителството на Великобритания не приемат възможността смесите да са причината за изчезването на пчелите, но Германия, Италия и Франция забраниха определени видове, заради подобни притеснения..