Смяната на имена на местности във Варна било възродителен процес

Мисия Варна

28-03-2012, 16:12

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА КОЛЕВА

Всичко от Автора

Съветници от различните групи се изказаха, че по принцип са съгласни с промяната на турските наименования, но не можели да подкрепят предложението, докато не се направело обществен дебат.

Лют дебат предизвика отново искането за смяната на турските имена на 11 местности във Варна.

Разправията от последната комисия по култура се премести в пленарна зала на днешната сесия на Общинския съвет. Искането бе внесено от съветника от Коалиция Варна утре и зам.-председател на ВМРО Костадин Костадинов, който изпълни заканата си да го предложи директно на сесия, след като получи отказ в комисията.

Съветници от различните групи се изказаха, че по принцип са съгласни с промяната на турските наименования, но не можели да подкрепят предложението, докато не се направело обществен дебат. За това и ресорната комисия взела решение за работна група, която да направи проучвания и да се консултира с експерти, които да посочат има ли нужда от смяна на турските имена.

„Смятате, че хората изпитват да голям кеф да живеят в Боклук Тарла ли, бе колеги? Най-лесния начин да не се вземе решение за нещо е да се създаде работна група за него“, избухна Костадинов.

След него думата взе кметът Кирил Йорданов, който пък предложи доброволци да направят сондаж в някоя местност за да се видят нагласите. „Започвайки този процес трябва да сме наясно, че е нужен исторически прочит на подобни събития. Да се огледат нещата и със смяната на документите. Всички тези пречки не са непреодолими, но трябва да се знае, че процесът не може да бъде стартиран реакционно“, коментира в типичния си стил градоначалникът, но не пропусна да отбележи, че и той принципно е съгласен с преименуването.

Единствено съветниците от групата на БСП се обявиха за предложението на Костадинов. Това пък предизвика изказване на Медиха Хамза от ДПС. „Това предложение и подкрепата за него от БСП, която виждам е начало на един процес, който не искам да назовавам, но е много страшен“, изтърси Хамза визирайки възродителния процес в България по време на комунизма.
В крайна сметка Общинския съвет реши да се сформира работна група, която да направи проучване и на следващата сесия да докладва.

Какво още се случи на шестата сесия на Общинския съвет