Максим Бехар и Греди Асса били сътрудници на ДС

Новините

21-03-2012, 07:13

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в.24 часа

Всичко от Автора

Бахар е бил агент с псевдоним Димо, вербуван през 1980 г. и снет от оперативен отчет една година преди промените - през 1988 г.

„24 часа” съобщава за поредната порция лица, свързани с бившите служби.

„Комисията по досиетата обяви днес имената на сътрудници на Държавна сигурност сред ръководителите на религиозните общности в България. От разсекретените документи става ясно, че известният специалист по PR Максим Бехар е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Той е бил агент с псевдоним Димо, вербуван през 1980 г. и снет от оперативен отчет една година преди промените - през 1988 г. Той е бил съпричастен към Шесто главно управление на ДС.
Бехар е проверяван като член на Централния израилтянски духовен съвет от 2003 г. до 2011 г. През 1990 г. пък има и искане за унищожаване на личното му дело.
"Шокиран съм, че някой може да напише името ми в някакви регистри. Никога не съм имал нищо общо с никакви служби, а нямаше и за какво да имам", отговори Бехар.

Едва сега разбрах, че името ми е написано някъде. Жалко, може би трябваше да знам по-рано. Защото през годините прочетох имената на прекрасни хора, супер интелигентни и невероятни творци, и трябваше да се досетя, че със сигурност някой е ходил и след мен. Нямам тази дарба да бъда агент, въпреки, че работя в агенция. Но имам много близки роднини в Израел, за които бях викан няколко пъти през 80-те с въпроси дали поддържам връзки с тях. Нямах възможност да го правя, за съжаление, и винаги това беше отговорът ми. Ако с това съм засегнал някого, дълбоко му се извинявам", казва Максим Бехар в своя позиция до медиите. 

Общо 5 от проверените 21 души от ръководството на еврейското вероизповедание са били сътрудници на ДС. Сред обявените е и художникът Греди Асса, който беше обявен в средата на миналата година при проверката на Висшата атестационна комисия.

Членът на Централното ръководство от 2003 г. на Съюза на Евангелските Баптистки църкви в България Теодор Ангелов е единственият с принадлежност към ДС сред проверените 14 души от тази общност. Сред имената е и това на бившия председател на Съюзното ръководство на Съюза на Евангелските Петдесятни църкви в България Виктор Вирчев. Главният пастор на Божия църква в България Павел Игнатов пък е бил агент с псевдоним Клисурски. Проверени са 9 лица.
От 11 проверени лица от Националния алианс Обединени Божии църкви са открити документи за двама - Васил Еленков и Павел Иванов. "