Анкара се дърпа за газова връзка

Новините

21-03-2012, 07:12

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Най-важният очакван документ - за газовата ни връзка с югоизточната съседка, която да ни спаси от енергийния монопол на Русия, не бе потвърден от домакините до последния момент

„Труд” разказва за съвместното българо-турско заседание на двете правителства вчера.

Уговорката в материала е,че някои новини не са намерили място в публикацията, поради приключването на броя снощи. „Единадесет споразумения трябваше да подпише българското правителство на съвместното си заседание с турския кабинет в Анкара. Заради неразбории документите станаха ясни няколко минути преди ербъсът на премиера Бойко Борисов да отлепи от пистата на софийското летище.
Най-важният очакван документ - за газовата ни връзка с югоизточната съседка, която да ни спаси от енергийния монопол на Русия, не бе потвърден от домакините до последния момент, въпреки че министърът в оставка Трайчо Трайков бе заменен в делегацията с неговия бъдещ наследник Делян Добрев.

Предварителното споразумение за изграждането на тръбата бе подписано през 2010 г., но оттогава по проекта няма движение. Добрев пристигна с проектодекларация за газа, но се оказа, че турската страна не е готова за строителството и не иска да се ангажира със срокове. Според високопоставен правителствен източник турската частна компания СЕТГАЗ, която искаше да строи тръбата до Хасково, все още няма лиценз за такава дейност на турска територия. А и капацитетът на предложения от нея газопровод бил твърде малък - 1 млрд. куб. метра годишно.

България е готова да приеме и вариант газовата връзка да се строи от държавни компании. Преди дни премиерът Бойко Борисов обвини Трайчо Трайков за това, че не е готов за подписването на документа.
Медиите отстрамиха политиците, които не можаха да договорят двустранната спогодба за газа. Шефката на БНТ Вяра Анкова и генералният директор на БНР Валери Тодоров се очакваше да сключат споразумение за сътрудничество с Турската радио и телевизионна корпорация ТРТ, а зам. генералният директор на БТА Борислав Чалъков - с Анадолската агенция.

Номинираният за икономически министър Добрев все пак получи потвърждение за подписването на два документа, но с идентично съдържание - споразумение за икономическо сътрудничество и съвместна декларация за насърчаване на икономическото сътрудничество. Под въпрос до последно бе спогодбата за туризма, която трябваше също да бъде подписана от Добрев вместо Трайков.
Бойко Борисов доведе осем от шестнайсетте си министри в Анкара. Това означава, че има кворум за провеждането на правителствено заседание. Срещата на двата кабинета свърши след редакционното приключване на първото издание."