Флашка лови порно в 500 GB само за час

Новините

21-03-2012, 07:12

Автор:

В.24 часа

Всичко от Автора

Продуктът е част от международен проект от програмата на Европейската комисия "Защитена интернет мрежа"

Умна флашка вече може да претърси компютъра с памет 500 гигабайта за час и да хване има ли порно, пише „24 часа”.

Досега това се правеше ръчно и отнемаше седмици и месеци. Софтуерът е на учени от Техническия университет в София и Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, както и от европейски участници. Продуктът е част от международен проект от програмата на Европейската комисия "Защитена интернет мрежа", обясни проф. Огнян Бумбаров, който ръководи българския екип. Нарича се Forensic Image and video examination support, което означава "спомагане при разследване на криминални престъпления, съдържащи снимков и видеоматериал". Целта на разработката била да се подпомогне работата на експертите от ГДБОП и сходни европейски звена за разследване на цифрови престъпления при намирането на материали с детско порно в интернет пространството.

Ръководители на проекта са учени от шведския Karlstad University. Основната им задача е да организират работата и да следят за изпълнението по работните пакети. Допълнителната им функция е разработката на програми, които възстановяват изтрити файлове от компютъра. Базовата платформа е разработена от холандската национална полиция и е предназначена за подпомагане на следователите при разследване на цифрови престъпления.

Една от основните задачи - анализ на видео и изображенията, е изпълнена от малък екип от германския изследователски център. Разработките им са програми, наподобяващи изкуствен интелект, с помощта на който може автоматично да се разпознават порноснимки или видео, и то с грешка само няколко процента. Целият проект струва около 1 млн. евро.Учените ще подпомогнат експертите на ГДБОП да интегрират продукта, обеща и доц. Георги Глухчев от БАН.