Преименуването на местности във Варна затвори културната комисия

Мисия Варна

20-03-2012, 09:37

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Кметът устно наредил искането за смяна на имената да бъде забравено

Председателката на културната комисия към градския парламент на Варна Даниела Димова отказва да я свиква, научи ВарнаУтре.бг.

Причината е, че Димова не искала да подложи на гласуване предложението за смяна на имената с турско-арабски и гръцки произход на 11 местности в морския град. За това и в последните 10 дни са отмени три заседания на културната комисия. 

Искането за смяна на турско-арабските и гръцките имена на селищни образования постъпи в ресорната комисия още предния месец. Инициативата е на ВМРО-Варна, а самото предложение е внесено от зам.-лидерът на воеводите и общински съветник Костадин Костадинов. 

Вместо да го вкара за разглеждане и подложи на гласуване в поверената й комисия обаче Димова го препратила за становище в ресорната общинска дирекция. Още преди две седмици Костадинов подчерта, че макар и правилникът за работа на местната власт да не го изисква ще изчака становището на администрацията. 

Сега обаче се оказва, че предложението може въобще да не види бял свят. Лично кметът Кирил Йорданов наредил устно искането за смяна на имената да бъде забравено. Именно това подплашило шефката на културната комисия и я накарало да отменя насрочените заседания.

Новите имена на местностите няма да наложат подмяна на личните карти на живеещите там, тъй като не става дума за преименуване на улици. Променените имена обаче ще отворят работа на администрацията, защото чиновниците ще трябва да поработят по кадастралната карта. 

Проучване на ВарнаУтре.бг установи, че на последния председателски съвет на градския парламент въпросът с преименуването на местностите също е бил дискутиран. Групите от мнозинството са се обединили около това преименуването на местностите да бъде подкрепено, след като се направи специална комисия. Тя трябва да се занимае с промяната на всички турски и гръцки имена на местности и селищни образования във Варна, а не само на единайсетте, които предлагат от ВМРО. Следващата комисия по култура пък е насрочена за петък.