Пролет с 23 градуса от понеделник

Новините

14-03-2012, 06:56

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

До 22°-23° се очаква да се стопли след 19 март. По-хладно ще остане единствено по Черноморието. Там ще е между 13°и 18°

Пролетното време най-сетне идва, и то не само за няколко дни,

съобщава добрата новина „Труд”. Лютият студ си отива окончателно. От четвъртък температурите започват да се повишават, а след началото на следващата седмица (в интервала 19-22 март) те ще скочат до 23°. Това съобщи пред “Труд” Симеон Матев, дежурен синоптик в TV-MEТ. Минималните температури ще са между 2°и 3°, а максималните - между 9°и 14°. Ще има превалявания, но основно в планините и Източна България. Дъждовете обаче ще са слаби - до 5-7 л/кв. м.

“След 15 март предстоят от шест до девет дни, през които времето ще бъде слънчево, със слаб вятър и постепенно повишаващи се температури”, обясни дежурният метеоролог от TV-MET. Идната събота и неделя (17 и 18 март) сутрешните температури, които ще са най-студените за периода, ще варират между 0°и 5°. До 22°-23° се очаква да се стопли след 19 март. По-хладно ще остане единствено по Черноморието. Там ще е между 13°и 18°.“В последната седмица на март времето ще е по-променливо. Тогава според прогнозата ще има повече облаци, условия за превалявания и понижение на температурите”, обясни Симеон Матев. Но и през този “шарен” период максималните температури ще са между 10°и 15°. Средните минимални температури през април ще са между 4°и 9°, а средните максимални - между 14°и 19°. Тази година април ще е по-топъл (температурите ще са малко над нормата) и по-сух - валежите ще са под стандартните. Повишена вероятност за валежи обаче има в периода 4-8 април, както и през последните 10 дни на месеца.

През май като цяло температурите ще са по-високи, обещаха синоптиците от TV-MET. Сутрин рядко ще падат под 8°-10°, а следобед най-често ще са между 18°и 23°, каквито са и характерните стойности. Не се очакват екстремни дни, т. е. температурите през повечето време през май ще са в посочения интервал. Ще има обаче и дни, през които ще бъде по-студено. След 20 май времето ще позволява да се направи първата слънчева баня. Градусите тогава ще варират между 23 и 28.