Ликвидират Общинска полиция във Варна

Мисия Варна

13-03-2012, 15:35

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Кметът Кирил Йорданов извади пак старата си идея от 2010-та година

Общинска полиция във Варна ще бъде ликвидирана.

Това съобщи днес кметът Кирил Йорданов. Звеното сега се финансира от Община Варна, но е на подчинение на областната дирекция на МВР. Най-вероятно именно разкрачената между институтциите позиция пречеше на общинските ченгета да бъдат ефективни и максимално полезни на града и на варненци. 

Градската полиция предстои да бъде преструктурирана, като това ще бъде съгласувано с ръководството на полицията, коментира днес кметът. В края на годината звеното отново ще функционира, но вече ще бъде изцяло на подчинение на Община Варна, разясни още Йорданов.

Още през лятото на 2010-та година кметът бе обявил, че ще прави своя полиция. Желанието му било новото звено да е директно на подчинение на градоначалника. Тогава дори имаше готова работна група и само трябваше да се подготви искане до Министерството на вътрешните работи за разкриване на звеното.

С измененията в Закона за МВР на общините се даде възможност да направят собствени органи на реда и звената основно да отговарят за опазване на обществения ред в града и спазването на общинските наредби.