Как да бъдем по-креативни

Животът

10-03-2012, 13:38

Снимка:

ideachampions.com

Автор:

Виктор Чудинов

Всичко от Автора

Тук ви представяме няколко съвета за онези моменти, в които прословутата муза просто не идва

Липсата на креативност и „блокирането“ са особено неприятни, а и направо  вредни за тези, чиято работа изисква творчество.

А да разчитаме просто „да ни дойде музата“ не върви. Последните научни изследвания показват, че тя така и не идва сама. Трябва креативността да се подхранва и стимулира. Да се тренира като всеки мускул.  Тук ще ви представим няколко съвета, базирани на последните научни проучвания в областта.  Те ще ви бъдат от полза независимо дали става въпрос за работа, творчество или хоби.

1. Ударете едно питие
Неслучайно когато човек е подпийнал му идва да дискутира всякакви световни проблеми и да измисля решения за тях. Оказва се, че наистина алкохолът влияе положително върху креативността. Изследване върху над 400 студенти от Албиън Колидж показва, че най-добри резултати в задачи, които изискват креативен подход, се постигат,  когато сме силно уморени или леко подпийнали.  
Преди да пратите тази статия на шефа си, обаче, не забравяйте, че не бива да се прекалява и че алкохолът има и други - лоши, последици след себе си.

2. Редовни упражнения

Физическата активност е най-близкото, което имаме до панацея. Освен че имат положителен ефект чисто телесно, упражненията помагат и на ума.  Според учените, докато тялото се движи и е под натоварване, умът е по-разфокусиран и може  да извлече решения на всякакви задачи. Подходящо за целта е например тичането, но дори и само една разходка може да даде огромни резултати върху идеите ви.

3. Програмата за деня: 

Чакането на музата не работи. Или поне така твърдят авторите на статия публикувана във журнала „Thinking skills and Creativity”. Според тях се оказва, че има връзка между управлението на времето – съставянето на програма за деня и списък със задачите подпомагат креативността. Идеята е, че творчеството и измислянето на нови идеи могат да бъдат превърнати в навик, състояние, което може лесно да се постигне, ако се използва редовно и горе-долу по график.

4. Лошите идеи

Винаги има моменти, в които каквото и да правим и каквито и трикове да използваме не ни идва нищо на ум освен глупости, лоши идеи или напълно абсурдни предложения. Или поне такава е реакцията на съзнателния ни ум. В повечето случаи обаче зад лошата идея, може да се крие нещо наистина блестящо. Тя се явява само начина, по който съзнанието декодира работата на мозъка, и това декодиране не винаги се осъществява по най-правилния начин. Но, ако човек  седне и започне да мисли върху тези лоши идеи - как биха могли да се осъществят и какво е необходимо за това, и изведнъж – Еврика! Абсурдното предложение е довело до невероятна нова идея.

5.  Стани по-рано

Вече споменахме ползата от разфокусирания ум. А рано сутрин, когато мозъкът е обработил цялата информация от предния ден, отпочинал и готов за работа, е моментът, в който най-добре може да се извлече полза от това състояние.
Първите мисли след събуждане могат да бъдат много полезни и за това тедрадка и химикал до леглото могат да бъдат безценни. Просто навийте алармата си за 10 минути по-рано и записвайте първите си мисли – често в тях има страхотни идеи, които в други случаи просто биват забравени.

Тези няколко стъпки разбира се са само част от триковете, които помагат. Споделете вашия трик за креативност в коментарите под статията.