Подземни паркинги финансират пешеходни обиколки във Варна

Мисия Варна

05-03-2012, 19:28

Снимка:

община Варна

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

По трасето се предвиждат кафенета и ресторанти, както и магазини за сувенири, които да карат туристите да развързват кесиите си

Изграждането на пешеходен ринг в центъра на Варна с културни забележителности по него,

предлагат от Строителната камара във Варна. Мащабният проект може да се финансира с нисколихвен кредит отпуснат по инициативата JESSICA, стана ясно на представянето на програмата във Варна. Проектът предвижда 2300 линейни метра пешеходна зона, представляваща 6-метрови тротоари. Пешеходният ринг тръгва от Морската градина, през хотел Черно море по бул. "Княз Борис"- -ул."Преслав"- училище "Климент Охридски" - ул."Сан Стефано"- бул."Приморски". По трасето всички културни забележителности в центъра като музеи и галерии трябва да се обновят. Така туристите, обхождайки ринга ще посещават и културните забележителности. По трасето може да се изградят и много кафенета и ресторанти, както и магазини за сувенири, които да карат туристите да развързват кесиите си, поясниха авторите на идеята.

Проектът включва няколко компонента. Освен тротоарите, трябва да се направят канализация и колектор за отпадни води и няколко подземни паркинга. Такива се предвиждат под площад "Независимост" и този на Катедралата, под "Мусала" и училище "Климент Охридски". За да се реализира инициативата  е необходима и реорганизация на движението по улиците "Преслав" и "Сан Стефано", обясниха проектантите. Според тях след като се осигури финансирането на проекта, то ще има възвращаемост от експлоатацията на подземните паркинги.
 
За да бъде одобрен проект по JESSICA, задъжително трябва да отговаря на няколко условия, обясниха представителите на банката, която осигурява кредите по програмата. Проектът трябва да е обществено значим, да получава висок процент одобрение от гражданите и да е ясно от къде ще дойде възвращаемостта на средствата вложени в него. Според банковите експерти проектът създаден от Строителната камара е подходящ за финансиране по програма JESSICA.