Червени не обявили 315 000 лв. бонуси

Новините

29-02-2012, 08:10

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Несъответствията между данъчните декларации и декларациите пред Сметната палата били разкрити в отговор на запитване от ГЕРБ

Единадесет министри , зам.-винистри и членове на политическите кабинети на правителството на Станишев са получили общо 733 625 лв.

от участие в бордове на фирми с държавно участие и са “забравили” да декларират пред Сметната палата 315 470 лв. от тях, пише „Труд”. Несъответствията между данъчните декларации и декларациите пред Сметната палата били разкрити от последното ведомство в отговор на запитване от ГЕРБ. Работата е в това, че обявеното пред палатата е публично, а пред данъчните - тайна. Депутатът от ГЕРБ Главчев припомни, че след 2007 г. данъчните декларации били променени и за 2008 и 2009 г. същите доходи се обявяват в глава “Доходи от трудови правоотношения”. Декларацията пред Сметната палата пък следвала позициите от данъчната.

В петък социалистите обявиха, пак по данни от Сметната палата, че министри и зам.-министри от ГЕРБ и сега получават пари извън заплатите си. На журналистически въпрос дали кадрите на премиера Бойко Борисов са готови да разкрият източниците на тези доходи, Главчев отвърна, че това е данъчна тайна, която всеки може да свали сам. И припомни, че единственият, който го е направил, е МВР шефът Цветан Цветанов.

Час по-рано соцлидерът Сергей Станишев пък напомни, че от 2008 г. министрите и зам.-министрите нямат право да взимат пари от бордове, и призова премиерът да ги освободи, ако се окаже, че парите им са от участие в управителни органи на държавни предприятия. От ДПС обявиха, че ще искат анкетна комисия да разследва цялата ситуация с бонусите. Те пишат писмо до премиера Борисов с питане кои министри и членове на политически кабинети са получавали премии и в какви размери.