Сърбия се приближава към ЕС

Новините

24-02-2012, 21:11

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Споразуменията между Сърбия и Косово са основа за кандидатстване на Сърбия за членство в ЕС. 

Сърбия постигна споразумение с Косово за регионална взаимопомощ и съвместно управление на границите.

С това спечели подкрепата на ЕС и готовността им за преговори по присъединяване.

Във вторник страните-членки на ЕС ще решат дали да започнат преговори за присъединяване на Сърбия. До самото присъединяване ще минат години.

„Тези споразумения са голяма крачка”, казаха от ЕС. ”Те са важни както за Сърбия и Косово, така и за целия регион.”

През декември страните-членки на ЕС казаха, че принципно подкрепят даването на кандидатски статут на Сърбия, но преди това страната трябва да покрие някои изисквания. Сключените днес споразумения бяха част от тях.

На преговорите вчера, 20 от всички 27 страни в ЕС подкрепиха Сърбия за кандидатски статут. Сред въздържалите се 7 са Германия, Великобритания, Холандия.

Враждите между сърби и албанци в Косово са стари. През 1999 г. НАТО бомбардира Сърбия в опит да спре атаките на сръбската армия над етническите албанци. През 2004 албанците се разбунтуваха, унищожиха много сръбска собственост и изгониха много сърби от домовете им. През 2008-а Косово обяви независимост, но Сърбия, наред с други страни от ЕС, не го признава.

Това е основната причина за забавяне на членството на Сърбия в ЕС.

Ако ЕС даде статут на кандидат на Сърбия, ще е голям напредък в присъединяването на западните Балкани. Миналата година започнаха предприсъединителни разговори с Хърватска, която се очаква да стане 28-ата страна през 2013. Черна гора също получи статут на кандидат през декември.