Амбициозен военен бюджет разкри Путин

Новините

24-02-2012, 18:44

Снимка:

Варна Утре

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

С обещанието си Путин се старае да си осигури гласовете на четвърт милион руснаци, които работят във военните институции

След седмици на вербални нападки нападки по САЩ, руският премиер Владимир Путин разкри масивен военен бюджет. 

Амбициозният списък включва 28 нови подводници, 50 кораба, 100 сателита, 400 междуконтинентални ракети, 600 хеликоптера, също толкова самолети и 2300 танка.

Обръщайки се към темата за плана на Вашингтон за ракетен щит, Путин многозначително обеща, че руският отговор ще е „ефективен и асиметричен“.

По-късно, в среща с военнокомандващи, той похвали така наречените „съветски атомни шпиони“, които откраднали американски планове на атомни бомби в началото на Студената война.

Накрая, в четвъртък, той каза пред масов митинг в Москва: „Няма да позволим на никого да ни налага волята си, защото имаме наша собствена воля, която вниаги ни е помагала да печелим.“

С тази реторика Путин се старае да си осигури гласовете на четвърт милион руснаци, които работят във военните институции.

Фьодор Лукянов, редактор на списанието „Русия в Глобалните дела“, е скептичен към обещанията на премиера.

„Личната ми гледна точка е, че всичките фантастични цифри, дискутирани днес, са напълно невъзможни за изпълнение“, каза Лукянов. „И накрая, това ще намали значително апетита и за отбранителната индустрия, и за социални разходи.“

Путин изглежда препуска към победа на предстоящите избори, подкрепена от цената на руския петрол – 125$ на барел, което е нов рекорд.

Но много икономисти предупреждават срещу прекалено високите инвестиции във военните технологии. Русия е страна със застаряваща популация, подобно на Западна Европа. Те казват, че ако се наложи да избира между купуване на танкове и плащане на пенсии, Кремлин ще избере социалните разходи.

Миналата есен прекаленото харчене за военни цели провокира Алексей Кудрин да напусне, след като в продължение на 11 години е бил Финансов министър на Русия. Той нарече военните разходи „напълно невъзможни“.

Много политически анализатори вярват, че ако Путин бъде избран за президент, той може да върне Кудрин за премиер.