215 язовира се оказаха рискови

Новините

23-02-2012, 07:02

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Първоначално министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи, че след проверка на потенциално опасните според него над 600 водоема “последно са дадени предписания за ремонт на 12”

Поне 215 са рисковите язовири в страната, с технически неизправности, а 57 трябва да се наблюдават постоянно от Гражданска защита и общините

до края на пролетното пълноводие, показва справка на “Националната електрическа компания” (НЕК) след проверката на 656 потенциално опасни водоема, съобщава „Труд”. Тя беше разпространена погрешка от Министерството на икономиката заедно с прессъобщение за състоянието на язовир “Бели Искър”.

Първоначално министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи, че след проверка на потенциално опасните според него над 600 водоема “последно са дадени предписания за ремонт на 12” и се надява, че до няколко дни ще може да каже, “че вече няма опасни язовири”. В информацията “за сведение на министъра” е записано, че от проверени 656 водоема 68 са с проблеми по основните изпускатели, а 147 - по преливниците. С тези съоръжения се регулира нивото на водата, за да не се стигне до наводнения. В справката са изредени и “съществени проблеми” със сигурността на водоемите. Сред тях са: “направа на огради и мрежи на преливните съоръжения с цел запазване на рибата - това е особено опасно явление, което в името на спасяване (запазване) на един кош риба може да погуби язовира и да предизвика катастрофа”. По същата причина са запушени и основни изпускатели. “Има оплаквания за злосторничество и умисъл в резултат на завист и спорове за собственост”, гласи неофициалната справка, предназначена само за министъра.

От министерството обясниха разминаването между числата в справката и обявените от Трайков пред журналистите с това, че той говори за 12 критични водоема, които имат нужда от спешен ремонт. 215 били общо неизправните язовири, но не всички били критични.