Lion’s Club “Академика” дари ценна апаратура на дома за деца във 'Виница'

Мисия Варна

18-02-2012, 11:49

Снимка:

Виктор Чудинов

Автор:

Виктор Чудинов

Всичко от Автора

Дарението идва тъкмо навреме, след като предният апарат за лазерна терапия изгорял наскоро

Варненците от Lion’s Club „Academica“ дариха апарат за лазернa терапия на дома за медико-социални грижи за деца във „Виница“.  

Устройството ще се използва за лечение предимно на деца с детска церебрална парализа, но също и за деца с проблеми в моториката и с родови травми. Дарението идва тъкмо навреме, след като предният подобен апарат е изгорял наскоро. 

"Има огромна потребност за тази услуга" каза директорката д-р Стефка Джанкова-Йовчева.  На ден през дома минават 12-13 деца специално за тази терапия. През миналата година лазерно лечение са преминали 78 деца.  

Дарителите обещаха да помогнат и за центъра за деца в остра медико-социална нужда, който се изгражда в момента в дома. Средствата за лазерния апарат и ремонта са набрани от дарители, както чрез някои от предишните инициативи на клуба - благотворителни балове и коледен базар.

Това е вторият Lion’s клуб във Варна. Създаден е през 2011 година, като по-голямата част от членовете му са университетски преподаватели. Движението Lion’s е най-голямото подобно в света, има клубове в 50 държави и статут на държава пред ООН.